Foto: TT

The Weeknd bryter med H&M: ”Kommer inte att samarbeta mer”

Uppdaterad
Publicerad

”Vaknade i morse och blev chockad och besvärad av den här bilden. Jag känner mig extremt förolämpad och kommer inte att arbeta med H&M mer”, skriver The Weeknd på Twitter i dag.

Bilden som har upprört The Weeknd och många andra visar en mörkhyad modellpojke i en grön tröja med texten ”Coolest monkey in the jungle” på.

Bilden på pojken i tröjan med texten ”Coolest monkey in the jungle” upprör. Foto: Skärmdump & HM

”Är ni seriösa på H&M?” skriver fotbollsspelaren Kevin-Prince Boateng på Twitter.

Kritik från kändisar

Andra kändisar som som kritiserat klädjätten är rapparen P Diddy och fotbollsspelaren Romelu Lukaku.

Även basketspelaren LeBron James, en av idrottsvärldens största profiler, har kritiserat bilden på Instagram.

Han beskriver hur han ser en ”ung kung” på bilden och skriver bland annat:

”Vi afroamerikaner kommer alltid behöva bryta barriärer, bevisa att människor har fel och jobba ännu hårdare för att visa att vi räknas”.

H&M: ”Oerhört ledsna”

Från H&M:s sida tar man nu avstånd från bilden, enligt ett skriftligt uttalande från Anna Eriksson på H&M:s kommunikationsavdelning.

”Vi är oerhört ledsna över den här bilden och ber om ursäkt för den. Vi har gjort fel och vi har därför tagit bort bilden i samtliga våra kanaler. Vi har dessutom beslutat att dra in tröjan på alla marknader”, skriver hon i uttalandet.

Förra våren gjorde The Weeknd, eller Abel Tesfayes som han egentligen heter, gästkollektionen Spring icons selected by The Weeknd för H&M som sedan följdes upp med en höstkollektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.