Tidig musik vill ha nationalscen

Publicerad

Tidig musik, det vill säga medeltidens, renässansens och barockens musik, är extra aktuell denna vecka. På torsdag startar den sextonde upplagan av Stockholm Early Music Festival. Och i samband med det kräver branschens företrädare en egen åretruntscen.

– En nationell scen behövs. Festivalen har fyllt den luckan under de senaste åren säger Peter Pontvik, konstnärlig ledare för Stockholm Early Music Festival.

– Hit har ju både internationella och nationella ensembler och solister kommit. Hit har den publik som vill lyssna på tidig musik av hög kvalitet hittat, men vi har ju ingen åretruntverksamhet. Det finns ett sug efter tidig musik i Sverige.

Det är festivalen som tillsammans med tidskriften Tidig Musik arrangerade gårdagens möte. Inbjudna var musiker och andra företrädare för den tidiga musiken.

Upprop för nationell scen

Mötet enades om ett upprop för ett nationellt centrum och en nationell scen för tidig musik och dans i Sverige.

Den föreslagna platsen blev det anrika konserthuset Musikaliska på Nybrokajen i Stockholm, tidigare hemvist för Musikaliska Akademien och Rikskonserter.

– Musikaliska har många fördelar, säger Peter Pontvik. Dels är det Stockholms äldsta konsertlokal, dels den har mycket bra akustik som passar för olika typer av musikensembler. Uppropet ska överlämnas till Kulturdepartementet på torsdag, i samband med festivalens öppnande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer