Artisten om tiden i Dolly Style: ”Vi blev behandlade som små dockor”

Publicerad

För publiken är de kända som Holly, Molly och Polly. I går intog popgruppen Dolly Style Melodifestivalens scen för tredje gången. Men under den glättiga ytan finns en konflikt mellan tidigare medlemmar och de som skapat konceptet.
– Vi var som bäst när vi var snälla dockor som inte frågade efter kontrakt eller pengar, säger Emma (Polly) Pucek, som hoppade av efter drygt ett år. 

Dolly Style bildades sommaren 2014 och året efter medverkade popgruppen för första gången i Melodifestivalen med debutsingeln “Hello Hi”. Gruppen, vars kännetecken är färgglada peruker, inspirerades av japansk kultur och artisterna kallade sig Molly, Holly och Polly.  

Sedan dess har samtliga medlemmar i gruppen bytts ut. Emma Pucek, som är den ursprungliga Polly, trivdes “som fisken i vattnet” på scen och älskade att träffa fansen. Men det fanns en annan sida av artistlivet. En sida som beskrivs i dokumentären ”Dolly Style-fabriken” som släpps på SVT Play i dag. 

– Det fanns en del frågetecken i ledarskapet. Jag såg väldigt tidigt att här kommer jag inte vilja vara kvar. Vi blev behandlade som små dockor. Det var inte okej, säger Emma Pucek till SVT Nyheter.

Grundaren: ”Ett koncept som är ganska styrt”

Bakom Dolly Style står låtskrivarna Emma Nors och Palle Hammarlund och det är deras ledarskap som kritiseras av flera tidigare bandmedlemmar.  

– Man måste se bortom sitt eget ego för att göra något större. De får inte glömma att de är en skapad karaktär i ett koncept som är ganska styrt, säger Emma Nors i dokumentären. 

Det är ett privilegium att vara med i gruppen, och något man måste förtjäna, menar grundaren. Målet är att Dolly Style ska bli som McDonalds – och att ta konceptet till andra länder. 

– Det visar ganska tydligt hur hon var mot oss. Lyckligt ovetande är inte min grej, jag vill veta vad vi ska göra, men hon ville sköta det över huvudet på oss, säger Emma Pucek.

”Det var dubbelmoral”

Hon berättar att hon tidigt fick kommentarer om sitt utseende. 

– Jag fick höra att jag var den “hungrigaste dockan”. Jag var så pass stark i min självbild att jag kunde känna att det var fel, men jag kunde inte ställa mig på scen och stå för individualitet och antimobbning när de behandlade oss så här. Det var dubbelmoral. 

Efter drygt ett år i gruppen hoppade Emma Pucek av. I dag är hon färdigutbildad musikalartist.  

– Tiden i Dolly Style har gett mig publicitet och jag har lärt mig mycket om att vara artist. Även om det var mycket som var fel är jag otroligt tacksam över att jag fått vara med i Melodifestivalen och träffa alla jag fått träffa. Jag är otroligt positiv till min framtid som artist.

Klippet är en del av en kortdokumentär-serie om projektet bakom Dolly Style som finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer