Freddie Wadling var frontfigur i det inflytelserika bandet Cortex Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Tidigare outgivet material från Cortex släpps – efter 31 år

Uppdaterad
Publicerad

I samband med den pågående utställningen Freddie Wadlings kabinett på Göteborgs stadsmuseum kommer i augusti fyra tidigare outgivna låtar med hans band Cortex att se dagens ljus. Efter 31 år.

”Det har varit en utmaning att ge en så pass gammal inspelning dess fulla potential. Vi har använt dagens teknik men känslan för det autentiska soundet och Cortexsjälen har hela tiden varit i fokus”, säger Henryk Lipp, som är en av de som bearbetat låtarna, i ett pressmeddelande.

Låtarna spelades in år 1987, men innan det som var planerat att faktiskt bli en fullängdsplatta hann spelas in uppstod konflikter i bandet, inspelningen avslutades – och bandet upplöstes.

Den kvarvarande inspelningen blev dock kvar hos det alternativa skivbolaget Radium 226.05 och legat där i en låda under 31 år. Men det tills nu då de kommer ges ut i samband med ”finissaget” av utställningen Freddie Wadlings kabinett på Göteborgs stadsmuseum.

”Det är fyra fantastiska låtar och jag känner mig oerhört tacksam som fått arbeta med denna bortglömda musikskatt. Jag ser skivan som en hyllning till både Freddie och Uno (Wall) som lämnat oss alldeles för tidigt”, säger Henryk Lypp vidare i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.