Tommy Körberg i 30-talsdoftande kvinnokläder: ”Fördomar skapas i det vardagliga livet”

Publicerad

Lola är en nyskriven föreställning om en åldrande varietéartist som summerar sin karriär, och sitt liv, i en sista både humoristisk och allvarlig föreställning. Huvudrollen spelas av Tommy Körberg som, iklädd eleganta 1930-talsdoftande kvinnokläder, sjunger texter av både Björn Ulvaeus och Tomas Andersson Wij.

– Lola är en man som klär sig som kvinna för att må bra, för att bli av med sin känslomässiga bedövning, säger Tommy Körberg.

På en avskalad scen möter publiken karaktären Lola och hennes pianist. Enligt egen utsago har hon uppträtt på scener över hela världen och var en gång ”hetast i hela Berlin”. Nu har teatern givit henne sparken för att hon är för gammal, men det hinderar inte Lola från att ställa sig på scenen en sista gång för att berätta om livet. Innan hon ska hem där hennes döda hund väntar i en urna.

– Hon är på väg hem, det är sista kvällen. Hon ska hem och se på ”Lilla huset på prärien” för sista gången. Sen är det bra med det, säger Tommy Körberg.

Samtidigt påpekar Tommy Körberg att karaktären Lola håller huvudet högt när hon berättar om sitt hårda liv.

– Nej, hon är inte bitter. Det är bara ett ganska krasst konstaterande att så här är livet för en del av oss. Det är inte så många som åker på en räkmacka som du tror.

Det är en humorisitisk, sarkastisk och samtidigt mörk historia om ett liv som kantats av fördomar och tvivel. Om den ensammas kamp för att vara sig själv i ett fördomsfullt samhälle, och om artistens behov av att sjunga för att överleva. Tommy Körberg menar att människan i grunden är god, men har råkat ut för lite snedvridna konventioner.

– Jag tror att det var Palme som sa att fördomar skapas i det vardagliga livet. Så fort det kommer något som är utanför gängse normer så blir människor väldigt frustrerade för att de inte vet vad det är.

Skulle spelats av en kvinna

För regin står Sunil Munchi som tidigare, bland annat, har gjort Magnus Ugglas monolog ”Hallå”. Från början var tanken att Lola skulle spelas av en kvinna, men när Tommy Körberg involderades tvekade han inte en sekund på att det var en roll för honom.

Samtidigt berättar Tommy Körberg att han själv har haft turen att slippa bli utsatt för andra människors fördomar, det är snarare i rollen som den åldrande artisten ser han likheter mellan sig själv och Lola.

– När hon är uppe på scenen så känner hon sig hel, den överrensstämmelsen kan jag identifiera mig med.

– Om rösten håller och du har något att berätta med den åldrande röst du har, då ska du göra det. Det finns massor med historier att berätta.

Tolkar Du är min man

Musiken har till stor del valts av Tommy Körberg själv och består av gamla klassiker skrivna av så vitt skilda artister som Billy Joel, Zarah Leander och Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Texterna är nyskrivna för at passa Lolas histora, merparten av Björn Ulvaeus och Tomas Andersson Wij. Bland annat finns en ny text till Benny Anderssons Du är min man.

– Där får Lola sjunga en duett med mannen som hon har inom sig, som är döpt till Bert. Vilket jag också heter. Det är en rolig text som Björn Ulveus har skrivit om en inre strid som ingen vinner, säger Tommy Körberg.

Tommy Körberg har varit artist sedan 1960-talet, en tid då musikbranschen, enligt Körberg själv, vara mer lekfull än idag.

Frågan är vad han, som har så många års erfaranhet, har för tips till dagens unga artister?

– Läsa, lyssna och lära. Och ta det lugnt, man blir inte stjärna bara för att man är med i Idol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.