Matthew Peterson. Foto: Lena Larsson/matthew-peterson.com

Han vann tonsättartävlingen

Uppdaterad
Publicerad

Matthew Peterson charmade både juryn och publiken i Uppsala, när den årliga unga tonsättartävlingen avgjordes.

Matthew Peterson heter den stora vinnaren i årets upplaga av Uppsala tonsättartävling. Han är 20 år gammal och kommer från North Dakota, USA.

Amerikanen som är verksam i Sverige vann både juryns och publikens pris, med stycket ”And all the trees of the field will clap their hands”.

Framförs av 9 orkestrar

Förutom äran innebär vinsten att Peterson blir 50.000 kronor rikare och att hans stycke kommer att framföras av nio proffsorkestrar både i Sverige och Finland. Dessutom ska det spelas i Sveriges Radio P2.

Utmärkelsen, som kommer från Musik i Uppland och Uppsala kammarorkester, kunde i år gå till tonsättare som är födda 1978 eller senare.

Utbildad på Gotland

Andra pris fick svenska David Riebe och bronset tog ytterligare en amerikan, vid namn Molly Kien. I juryn satt bland andra Sven-David Sandström och Mirjam Tally. Detta rapporterar lokala Sveriges Radio P4 Uppland.

Matthew Peterson har utbildat sig på Gotlands tonsättarskola och Indiana University School of Music. Han är i dag en frilansande kompositör med bas i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.