Tove Styrke slår tillbaka med kampsång

Uppdaterad
Publicerad

Tove Styrke blev känd som 16-åring genom talangtävlingen Idol.
Sedan följde en framgångsrik debutskiva, med hits och internationell lansering.
Men det intensiva tempot gjorde att kroppen sa ifrån.

Hon slog igenom i talang-tv, brakade in i väggen, avbröt musikkarriären och flyttade hem till Umeå.

– Jag behövde stanna upp och tänka och lära känna mig själv som vuxen. För jag hade jobbat och varit väldigt mycket artist sedan jag var 16 år, och tar man bort det artistepitetet, vad finns då kvar? Säger Tove Styrke.

Är en personlig kampsång

Efter ett år kom krafterna tillbaka. Nu är hon aktuell med albumet ”Kiddo”. Tove Styrke beskriver det som en debut. Sjukfrånvaron har gett henne en ny relation till musiken.

– Jag hade en ambition om att lära mig skriva texter ur ett mer personligt perspektiv och försöka förstärka de teman jag utforskade med ljuden. Min låt ”Borderline” till exempel, den är liksom baktakt, en reggae-flirt. Om man tänker på vad reggaemusik har varit är det mycket protestsånger. För mig är det en sorts personlig kampsång, om att bryta sig loss från patriarkala strukturer som hindrar människor från att vara det mesta som man kan vara.

”Mindre risk att tappa bort sig själv”

I tre veckor har Tove Styrke turnerat i USA under maj månad. Intervjun med Kulturnyheterna har fått skjutas upp på grund av halsfluss, men Tove Styrke är inte rädd att historien med genombrottet kommer att upprepas.

– Jag har gjort den här skivan under helt andra premisser än jag gjorde den första. Jag tror att det är mycket, mycket mindre risk att man tappar bort sig själv om man har en så pass tydlig idé i början om vad man faktiskt vill göra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer