Avtal missgynnar kompositörer

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Epidemic Sound har blivit en billigare konkurrent till musikbyrån Stim när det gäller bakgrundsmusik i TV. Nu har TV4 regler för hur mycket Stim-musik som får användas per timme och det kan få konsekvenser för kompositörer.

Kompositören Jon Rekdal har skrivit musiken till dokusådan Farmen i TV4. Men en stor del av musiken kommer inte att användas.

-TV4 har tagit ett beslut att de vill använda min musik. Men det verkar som de bara får använda den i vinjetten, säger Jon Rekdal.

Anledningen är att TV4 har infört regler för hur mycket Stim-musik som ska få finnas i kanalen.

– Det här gäller bakgrunder på svenska program och då har vi regeln att man inte får använda mer än fyra minuter per kommersiell timme, säger Malte Andreasson som är programdirektör på TV4.

600 kronor för en låt
Istället har TV4 ett avtal med företaget  Epidemic Sound. Kulturnyheterna har tidigare berättat att även SVT använder sig av företaget, som har blivit ett billigare alternativ till Stim. Istället för att betala upphovsmannen varje gång musiken spelas köper Epidemic Sound rättigheterna till musiken och säljer den vidare. Kompositören får 600 kronor för en låt och då ska den inte bara skrivas, utan också spelas in och mixas. Kompositörens namn syns inte när musiken spelas.

Men TV4 anser inte att deras regler missgynnar musiker eftersom de som använder Epidemic Sound får betalt oavsett om musiken spelas eller inte.

– Det sätter press på dem att sälja muisk som kanske passar den moderna världen lite bättre, säger Malte Andreasson.

Reporter i inslaget är Lydia Farran-Lee

Foto: J Söderström/J Kassman Klippning: Don Titelman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Epidemic Sound

Mer i ämnet