Bilder från den kommande utställningen ”Freddie Wadlings kabinett” Foto: Annika von Hausswolff (th)

Unik samling Wadling-objekt hittades i garage – ställs ut i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I över 40 år var Freddie Wadling en självklar referenspunkt på den svenska musikscenen. Han var både soloartist och spelade i band som Cortex och Fläskkvartetten. Men han lämnade inte bara musikaliska spår efter sig.

När Freddie Wadling dog sommaren 2016 började hans änka Bella Wadling gå igenom sakerna han lämnat efter sig. Parets hus hade brunnit ner två år tidigare, men garaget stod kvar, fullt av kartonger som sångaren fyllt med minnen.

Där fanns mängder med teckningar och skisser som Freddie Wadling gjort under åren, men också kassettband, skivor, affischer, skräckrekvisita och religiösa och ockulta objekt.

Komplex och egen värld

Nu har Göteborgs Stadsmuseum gjort ett urval av föremålen och satt ihop utställningen Freddie Wadlings Kabinett som öppnar senare i sommar.

Musikerkollegan Henryk Lipp, som spelat mycket med Wadling, har varit med och gjort urvalet till utställningen.

– Om du frågar mig hur det såg ut inuti hans värld, inuti hans universum, så kan jag inte säga det. Hans värld var så komplex och egen, säger han i ett pressmeddelande.

LÄS MER: ”Man visste aldrig med Freddie”

Utställningen öppnar på Göteborgs Stadsmuseum den 2 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Freddie Wadling 1951-2016

Mer i ämnet