Östgruppens ordförande Martin Uggla anser att SVT:s vd Eva Hamilton bör utesluta Vitryssland ur Eurovision Song Contest. Foto: Östgruppen/Scanpix

”Uteslut Vitryssland ur Eurovision”

Uppdaterad
Publicerad

Östgruppens ordförande Martin Uggla kräver att SVT:s vd Eva Hamilton utesluter Vitryssland ur Eurovision Song Contest i Malmö.

Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, kräver i en debattartikel på SVT Debatt att Vitryssland utesluts ur Eurovision Song Contest. Bakgrunden är att det bidrag som ska representera Vitryssland har valts ut av det regimkontrollerade statliga tv-bolaget.

– Man lever inte upp till den värdegrund som Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) har antagit. Det är ett jättebra steg att man antagit värdegrunden och man ger konkreta exempel på vilka redaktionella principer som bör gälla. Men de står i rak motsats till vad vi ser hos den statliga televisionen i Vitryssland, säger Martin Uggla till Kulturnyheterna.

”Legitimerar diktaturer”

Martin Ugglas uppmanar SVT:s vd Eva Hamilton att verka för att utesluta Vitryssland.

– Om inte medlemmarna i EBU lever upp till värdegrunden är det falsk varudeklaration och man legitimerar därmed diktaturer, säger han.

Hamilton: ”Vi är bara värdland”

Enligt Eva Hamilton råder det inga tvivel om att Vitryssland är en diktatur med ”synnerligen allvarliga problem med mänskliga rättigheter” och Sverige driver demokratifrågor aktivt i EBU. Men som medlem i unionen har Vitryssland rätt att delta i Eurovision Song Contest och det styr inte årets värdland Sverige över.

Det uppger SVT:s vd i sitt svar på SVT Debatt. ”Några beslut om hur man ska hantera existerande medlemmar som inte lever upp till denna värdegrund har dock inte fattats. Här fortsätter ett arbete som SVT kommer vara angelägna att driva på och genomföra”, skriver hon.

Liknar OS-dilemmat

Eva Hamilton anser att frågan är komplex och liknar det dilemma som ofta diskuteras i OS-sammanhang: Ska diktaturer ska uteslutas eller inkluderas ur tävlingarna i demokratins namn?

Hon hävdar att chefer för mediebolag i länder med begränsad pressfrihet kan och har blivit stärkta av att länderna är medlemmar i EBU. När regimerna vill styra över medieverksamheten kan journalisterna hänvisa till EBU:s värdegrund. ”Så har skett till exempel i Ungern, där yttrandefriheten som bekant är hotad”, skriver Eva Hamilton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter om ESC 2013

Mer i ämnet