Utrotningshotat träslag bekymrar gitarrförsäljarna

Uppdaterad
Publicerad

90 procent av alla gitarrer som byggs innehåller det utrotningshotade träslaget rosewood. Men på grund av nya regler måste gitarrbyggarna tänka om.

Sen årsskiftet måste allt som innehåller rosewood och importeras till Sverige kontrolleras och godkännas av Jordbruksverket. Men det är svårt att hinna med, och det betyder långa väntetider för den som köper en ny gitarr.

Rosewood växer bland annat i Brasilien, Indien och Madagaskar. Det är efterfrågat av gitarrbyggarna för sin storslagna klang, att jämföra med den mjukare klangen från Mahogny.

Jonas Noring som arbetar i musikaffär och säljer gitarrer förstår poängen med de nya reglerna.

-Det är för en bra sak i slutändan, men det ställer till det för oss som försöker sälja instrumenten, säger han. Jag är glad att jag har förstående kunder.

Tagna på sängen

På Jordbruksverket blev man förvånade över hur mycket jobb det blev.

-Vi blev tagna på sängen för vi trodde inte att det verkligen var så att nästan varenda gitarr innehåller rosewood, säger Andrea Ljung på Jordbruksverket i Jönköping

Gitarrimportören Geir Flaa i Nässjö menar att de nya reglerna innebär stora konsekvenser för branschen. Han köper sina gitarr främst från Asien och säljer vidare till musikaffärer i hela Skandinavien.

-Nu bromsas allting upp, säger han.

Skyddat i Brasilien

Den Brasilianska rosewood-sorten är skyddad sen länge. Men nu inför man generella restriktioner mot handel med rosewood från samtliga länder. Detta sen flera möbeltillverkare, främst i Kina börjat använda träslaget.

De tuffa reglerna gäller också instrument på andrahandsmarknaden. De får inte heller säljas utan tillstånd från Jordbruksverket.

Men här har man hintat om viss uppmjukning, musikinstrument kan komma att undantas från de nya reglerna. Oklart dock när.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.