Moderata ungdomsförbundets Moderat såklart är en av årets vallåtar. Foto: Skärmdump

Gitarr, house och karaoke – här är partiernas vallåtar

Publicerad

Ett val står för dörren den 9 september. Med tillhörande vallåtar därtill. Ett sätt att vinna väljarnas sympatier med melodisk politik – eller enklaste vägen till musikalisk skämskudde? Ja, det är frågan. Kulturnyheterna listar: Vallåtarna vi minns – och årets skörd på fronten.

Se när SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein analyserar årets vallåtar i klippet ovan.

Vad är väl ett val i Sverige utan en partipolitisk dänga? Vi har sett dem förr. Bland annat år 2010 när artisterna Mange Schmidt, Sofia Talvik och Wille Crafoord gjorde låten Flyter åt Moderaterna.

”Om det flyter, låt det flyta”, var en textrad att eventuellt minnas.

Moderaternas vallåt 2010, Flyter. Foto: Skärmdump

Men nu är nu, och mycket vatten har flutit under politikens broar sedan dess. Årets upplaga av partiernas vallåtar är relativt skral. Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna låter hälsa att de inte kommer släppa någon vallåt i år.

Kristdemokraternas kulturpolitiska talesperson Roland Utbult däremot har profilerat sig som riksdagens egna sångfågel. Under en riksdagsdebatt år 2011 tog han ton och sjöng ut sin syn på socialtjänstfrågor från talarstolen.

”I 25 år satt jag instängd, jag var som en fågel i bur. Graven låg öppnad fram för mig och där stod döden på lut”.

Och nu har han åter gett den sjungande riksdagsmannen ett ansikte. För inför valet är Roland Utbult frontfigur och sångare i Kristdemokraternas vallåt, KD-låten. Gitarrstarkt med inledande textrad som lyder enligt följande:

”Vi behöver en ny politik med en hållbar kristen etik”.

Roland Utbult gör KD-låten för inför valet 2018. Foto: Skärmdump

Grafiskt broderi

Sverigedemokraterna har slagit på stora folkhems-trumman med ett grafiskt karaoke-korsstyngsbroderi i videon till deras låt ”Bedårande barn feat. Peter Jezewski”. Partiledarens egna band feat den tidigare Boppers-sångaren alltså.

Här talar vi hemmatechno. Med långsamt uppbyggd tonartshöjning stödd av en kraftigt Melodifestivalen-osande bakgrund.

Det rimmas också på nation och vision.

SD:s vallåt 2018 är Bedårande barn feat. Peter Jezewski Foto: Skärmdump

Utskrivet Ah:ande

Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund ligger bakom låten Starkare tillsammans. Det går för övrigt hand i hand med partiets valkampanj. Ett sammanhängande uttryck, är det verkligen a och o?

Kanske. I alla fall:

En generös danslåt där framförallt videons främsta behållning är ett utskrivet ah:ande som på minussidan kan misstas för ett asgarv för den som kollar.

SSU är avsändare av Starkare tillsammans som släpptes inför årets val. Foto: Skärmdump

Moderata ungdomsförbundets låt Moderat såklart går som följer:

”Vi ska sänka alla skatter – vi ska skapa flera jobb – vi ska sälja statens bolag”, lyder en textrad, som följs åt en åthutning om att kicka ut Stefan Löfven och inta Rosenbad.

Klassisk moderat-house.

Skamlöst vaskande

Även om inte alla partier kommer att släppa sprillans nya låtar, är det värt att uppmärksamma tidigare försök till melodisatt politik. 

Ett numera åttaårigt exempel är Andrés Esteches insats för Vänsterpartiets räkning år 2010. Med låten Robin Hoods vänner sjöng han bland annat om att vaska champagne, tennisveckan i Båstad – och att inte ha någon skam i kroppen.

”I första klass i st Tropez så kommer verkligheten ifatt dig med”.

Andrés Esteche gjorde låten Robin Hoods vänner till stöd för Vänsterpartiet 2010. Foto: Skärmdump

Ett annat numera till åren kommet exempel är Centerpartiet 2014. Med en Babblarna-inspirerad video lät de två animerade bönor vicka på höfterna i takt till låten Nära dig.

”Så ett frö och låt det växa – nära nära dig”.

Ur Nära dig, Centerpartiets vallåt 2014. Foto: Skärmdump

Om Socialdemokraternas låt Starkare tillsammans kändes lite snäll rent titelmässigt, var det kanske Miljöpartiet som tog hem den fanan år 2014 när de släppte Vi röstar grönt. En singer/songwritig-låt med uppbyggnad mot svängig refräng. 

Men just Miljöpartiet solade sig också i musikalisk glans när ena språkröret Gustav Fridolin dök upp i reggaebandet Partiets video till singeln Pinsamt år 2015.

Gustav Fridolin (MP) medverkade i Partiets musikvideo Pinsamt 2015. Foto: Skärmdump

Stark schlagerkoppling

I år kommer inte heller Liberalerna släppa någon låt. Men tur för dem att de redan 2016 var tidiga på bollen med låten Bli liberal. Skriven för riksstämman i Linköping samma år, förmodligen som ett led i lanseringen av partiets namnbyte.

2016 års vallåt för Liberalerna – Bli liberal. Utan musikvideo. Foto: Skärmdump

Men kvalar den in som vallåt 2018? Enligt Kulturnyheternas kvalgräns: Absolut.

Tyvärr låter det som om grundslingan är en förinställning tillhörande en keyboard för barn. Likt många andra vallåtar genom tiderna (och inte minst årets skörd) kan den desperat analytiskt lagda beskriva det enligt den gamla parollen:

The schlager is strong with this one.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet