Yoko Ono, Madonna och Paul McCartney är några av alla de som sörjer David Bowies bortgång. Foto: TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Världen sörjer Bowie

Publicerad

Artister, politiker och fans sörjer i dag ikonen David Bowie. Många vill också passa på att tacka och hylla mannen som inspirerat en hel artistvärld.

I Londonstadsdelen Brixton, där Bowie föddes, samlades fans vid en väggmålning av sin idol. Många lämnade blommor, lappar och teckningar och flera grät öppet. Under kvällen planeras flera fester i Bowies ära, bland annat anordnas en gatufest på gatan där Bowie växte upp.

”Ett otroligt arv av kärlek”

På David Bowies officiella Facebook-sida strömmar hyllningarna in. Posten som bekräftade att världsartisten är död fick snabbt hundratusentals kommentarer och delningar.

”Tack för din musik den har räddat mig många gånger, vila i frid”, skriver ett fan.

Ett annat fan skriver: ”Vilket otroligt arv av kärlek, fred och skönhetden här mannen har lämnat till oss. Tack David Bowie, hoppas du vilar i frid”.

Hyllningar från världsartisterna

Artister från vitt olika genrer vittnar om hur de inspirerats av Bowie. ”David Bowie, du kommer att saknas ömt”, twittrar Kiss-basisten Gene Simmons och skriver att Bowie varit en stor källa till inspriration.

Även rapparen och hiphop-producenten Kanye West lyfter Bowie som en av hans viktigaste inspirationskällor. ”Så orädd, så kreativ, han gav oss livslång magi.”

Yoko Ono skriver på sin hemsida om hur Bowie varit som en extra pappa till hennes och John Lennons gemensamma son. ”Men vi har några fantastiska minnen tillsammans som alltid kommer vara med oss”.

McCartney: Hans stjärna kommer lysa för evigt

Paul McCartney la upp en bild på Instagram som visar en ung version av McCartney själv tillsammans med Bowie. ”Jag värderar stunderna vi hade tillsammans”, ”hans stjärna kommer lysa för evigt”, skriver artisten.

Madonna twittrar att hon är bedrövad. ”Den här fantastiske artisten förändrade mitt liv! Första konserten jag någonsin såg i Detroit! Vila i frid.

Billy Idol delar också sina känslor via Twitter. ”Nästan i tårar över de plötsliga nyheterna om Bowies död. Vila i frid”, twittrar den brittiska rockmusikern.

Iggy Pop skriver: ”Davids vänskap var ljuset i mitt liv. Jag har aldrig mött en mer billiant person. Han var den bäste.”

Cameron: En enorm förlust

Även många av världsledarna verkar vara Bowie-fans. Brittiske premiärministern David Cameron twittrar: ”Jag lyssnade och såg på popgeniet David Bowie under min uppväxt. Han var en mästare på förnyelse och fortsatte att göra det rätt. En enorm förlust”.

Kardinal Gianfranco Ravasi, påvens talesperson i kulturfrågor, hyllar Bowie med ett citat ur låten ”Space oddity”:

”Ground Control to Major Tom

Commencing countdown, engines on

Check ignition and may God's love be with you (David Bowie)”, skriver kardinalen.

”Symbol för alla outsiders”

Också i Sverige sörjer musiker fans och kritiker.

Ola Salo säger till Kulturnyheterna att  ingen kan fylla en text med så mycket drama och intensitet som Bowie kunde.

– Där var han en stor läromästare för mig. Och han har gjort oerhört mycket för många, fortsätter han.

– Inte bara som artist utan också som förebild i det att han var androgyn och öppet bisexuell. Därmed har han gett många människor en stolthet i att vara det.

Per Åke Jansson, författare till boken ”David Bowie på svenska”, är tagen när TT når honom på måndagsmorgonen.

– Jag är alldeles bestört, det är ungefär samma chock som när John Lennon dog.

Komikern och författaren Jonas Gardell skriver att Bowies musik varit livsavgörande.

”Det finns en sång som en gång faktiskt räddade mitt liv. Där Bowie lovade mig att jag var en hjälte och skammen var på de andras sida! Tack!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

David Bowie 1947-2016

Mer i ämnet