The Metropolitan opera på Broadway i New york. Foto: John Minchillo/TT

The Met i New York satsar på kvinnliga kompositörer

Uppdaterad
Publicerad

Metropolitan opera i New York öppnar för första gången upp för att sätta upp operor skrivna av kvinnliga kompositörer. Det i folkmun så kallade The Met är ett av de främsta operahusen i världen, som har huserat svenska storheter så som Jussi Björling och Birgit Nilsson.

Planerna för kvinnliga kompositörer är ett steg i att bredda operans utbud och kommer att ske i samarbete med Brooklyn academy of music och The public theater, skriver New york times.

Jeanine Tesori och Missy Mazzoli kommer att bli de två första kvinnliga kompositörerna att samarbeta med operan i den nya satsningen. De ska båda komponera opereror baserade på romaner. Historiskt har endast två kvinnliga kompositörer blivit representerade på The Met tidigare, Kaija Saariaho 2016 och Ethel M. Smyth, 1903.

”Opera är för alla”

Yannick Nézet-Séguin är operans första nya chefsdirigent sedan 1976 och har utformat de nya planerna tillsammans med den verksamma chefen Peter Gelb.

– Jag vill sända ut ett kraftfullt meddelande, nämligen att opera är för alla. Det må vara en illusion att alla kommer älska opera, men de är ingen illusion att vi kommer att göra vårt bästa för att försöka få folk att känna sig välkomna här, säger Yannick Nézet-Séguin om de nya samarbetsplanerna.

Idén är att locka till sig en bredare publik och vända blad från en svår tid i The Metropolitans historia. Den väl ansedda operan har kämpat med dalande biljettförsäljning sedan den tidigare musikaliska ledaren James Levine sparkades, till följ av anklagelser för sexuella övergrepp. Anklagelser som han själv nekar till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.