Marie Fredriksson och Per Gessle är frontfigurer i Roxette. Foto: TT

Världspremiär för Roxettefilm

Uppdaterad
Publicerad

Bakom kulisserna-dokumentären är skapad av Jonas Åkerlund och bygger på Per Gessles videomaterial från turnéåren 1988-2011. Filmen kommer ha världspremiär på Way Out West i augusti avslöjar festivalledningen i dag.

Filmdelen på Way out west i Göteborg blir större och större. I år visas omkring 40 olika titlar, däribland uppmärksammade dokumentären om Amy Winehouse av Asaf Kapadis.

Svensk stjärnregissör

Senaste tillskottet är ”Roxette diaries”. En bakom kulisserna-dokumentär gjord av regissören Jonas Åkerlund, kanske mest känd för sitt samarbete med Madonna, som sedan våren 2014 gått igenom gammalt backstagematerial från Roxettes turnéer. 

Per Gessle överlämnade totalt 180 Hi 8- och DV-videoband till Åkerlund, filmade av hans fru Åsa Gessle, tillsammans med en förfrågan om Åkerlund kunde skapa en film som fångar bandets anda.

Gessle: ”Oändligt tacksam”

”Det hände så sjukt mycket för Roxette mellan 1986 och 1995. Samtidigt var det i en tid då en videokamera inte var något du direkt såg varje dag. Även om den tekniska kvalitén är sådär är jag oändligt tacksam att vi verkligen dokumenterade alla dessa hundratals timmar av film från den här magiska tiden. Vår ambition var att fånga allt: studio-jam, back stage-fester, repetitioner”, säger Per Gessle i ett inlägg i Roxettebloggen.

Han avslutar sitt inlägg med en kommentar om att han tycker att Åkerlund lyckats med sitt uppdrag, och skapat en film som är både ärlig och kul att titta på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.