Kulturnyheterna träffar Vasas flora och fauna

Uppdaterad
Publicerad

Trots att 50 procent av befolkningen pratar svenska i finska Österbotten har österbottniska perspektiv lyst med sin frånvaro på den svenska musikscenen. Fram till nu. Popbandet Vasas flora och fauna släpper i veckan sin första skiva och det var just när bandet började sjunga om det lokala som musiken föll på plats.

Mattias Björkas bor i Sverige sen många år men albumet utspelas i Vasa med omnejd som vore det en uppväxtroman.

Skivan heter ”Släkt med Lotta Svärd” och är lätt orkestrerad: den bygger på piano, gitarr och sång på vasadialekt.

– Jag försökte på olika sätt skriva på svenska och hade väl någon bild av att jag skulle skriva på det som man i Finland kallar för högsvenska, som är sån svenska som mumintrollen och Mark Levengood talar, men det funkade inte alls. Det var pompöst och fjantigt så det funkade först när jag släppte alla försök att nå ut, säger Mattias Björkas. 

Sjunger om lokala platser

Vasas flora och fauna sjunger om motorvägen Riksåttan, pappersbron, bokhandeln Gros, och kvarkenfärjan. En del av en Vasa-vardag som kan bli exotisk fiktion för någon utifrån.

– Jag visste inte om igenkänningsfaktorn skulle vara väldigt låg. Det var en kompis som sa ”det låter väldigt schysst, men vi är ju bara fem som kommer förstå vad du talar om”.

– När jag började skriva på mitt hemspråk så drogs man tillbaka till uppväxten. Därför är det mera en konsekvens att det handlar mycket om ungdom och sånt här.

Medlem hoppade av

En av de som hyllat Vasas flora och fauna är Jens Lekman som kallar bandet för ”den vackraste blomman på den österbottniska prärien”. Men det var faktiskt nära att det inte blev någon skiva då ena halvan av duon, Iiris Viljanen, hoppade av precis när skivan var färdiginspelad.

– Jag vet inte vad som hände, det är egentligen lite av ett öppet sår fortfarande. Jag vet inte vad man ska göra med öppna sår, om man ska lufta dem eller lägga förband på dem, säger Mattias Björkas.

”Släkt med Lotta Svärd” släpps den 13 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer