Swedbank Stadion i Malmö och Friends Arena i Stockholm – två möjliga arrangörer av ESC 2013. Foto: Scanpix

Vilken stad får arrangera ESC 2013?

Uppdaterad
Publicerad
I dag började SVT smida planer inför nästa års Eurovision-final. Var ska världens största tv-sändning äga rum?

I dag höll SVT det första mötet inför nästa års final av Eurovision Song Contest. Än finns inget definitivt beslut om var evenemanget, som är världens största tv-sändning, ska äga rum. Stockholm, Göteborg och Malmö är de städer som SVT ser som alternativ.

År 2000 hölls Eurovision Song Contest i Globen, men nästa år ska ishockey-VM äga rum där vid samma tid som finalen. När Sverige stod värd för Eurovisionskalaset 1985 var skådeplatsen Scandinavium i Göteborg.

Ny arena het kandidat

Ett tänkbart alternativ är den nybyggda Friends Arena i Solna utanför Stockholm, som ska husera finalen i Melodifestivalen 2012. Den rymmer hela 65 000 personer mot Globens 16 000.

Annie Wegelius, programdirektör på SVT, säger att det inom kort beslutas vilken stad och arena som får ta sig an evenemanget:

– Inom en månad måste det vara klart, eftersom det är så många andra beslut som hänger på i vilken region vi väljer att lägga det hela, säger hon till Kulturnyheterna.

Vad talar emot Stockholm?

– Det känns säkert som ett naturligt förstahandsval – för en stockholmare. Men det är många faktorer som spelar in, alltifrån arenans storlek och tillgänglighet till trafiksituationen i staden, säger Annie Wegelius.

Sponsorpengar

EBU (European Broadcasting Union) går in med sponsorpengar i evenemanget, och när Sverige stod värd för Eurovision 2012 pumpades mycket sponsorpengar in i evenemanget. Men Eurovision Song Contest har svällt rejält sedan dess. Dubbel så många länder, 42 stycken, är med och tävlar i dag. Över 100 miljoner europeer ser ESC på tv. Hur mycket licensbetalarna får skjuta till kalaset är oklart.

-Finansieringen kommer att ske ungefär som när vi tar ansvar för stora sportevenemang. Vi fördelar kostnader för den här typen av  engångsevenemang över ett antal år, sedan har vi som utgångspunkt att det inte ska drabba den löpande programverksamheten, säger Annie Wegelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter om ESC 2013

Mer i ämnet