Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vill regimen tysta Loreen?

Publicerad

Under sin tid i Baku har Loreen inte bara slipat på detaljerna i sitt nummer, utan också besökt organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter. Och det här är något som också tas upp i den azeriska pressen.

I går gick en regimtrogen nyhetsbyrå ut med nyheten att den svenska ambassadören har uppmanat Loreen att säga något om mänskliga rättigheter i själva tävlingen. Enligt nyhetsbyrån ska Loreen ha sagt nej till ambassadörens uppmaning

– Men det här stämmer inte. Det tillbakavisas helt av både Loreen och Christer Björkman. Det har helt enkelt inte hänt, berättar SVT:s reporter Katia Elliott, som befinner sig på plats i Baku.

Christer Björkman konstaterar samtidigt att skulle Loreen trots allt göra ett utspel under själva tävlingen så innebär det att Sverige kommer att diskvalificeras. Katia Elliott rapporterar att det sannolikt innebär att Loreen kommer att fortsätta med att besöka organisationer och att uttala sig i frågor om mänskliga rättighet i intervjuer, men att hon kommer göra det utanför tävlingen.

”Tysta Loreen”

– Enligt en människorättsaktivist som jag talat med så är det här ett sätt för regimen att tysta Loreen, genom att gå ut med att hon inte kommer att säga något. De är nog inte så glada att hon besöker de här länderna, säger Katia Elliott.

Ikväll avgörs det om Loreen tar sig vidare till final eller inte. Då får vi ocskå veta om hon gör ett politiskt utspel eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet