Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Politiska skrällen: Ukraina vinner Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

En historiskt nervslitande schlagerfinal landade med seger för Ukraina över rivalen Ryssland. Jamala tog hem tävlingen i Globen med ”1944”.

Eurovision Song Contest 2017 kommer att hållas i Ukraina. Det står klart efter att Jamala tog hem segern i Globen inatt efter en historiskt nervkittlande final.

– Jag önskar fred och kärlek till alla! Tack så mycket!, sa en rörd och jublande glad Jamala när hon tog emot vinnarbucklan från programledaren Måns Zelmerlöw.

Eurovision Song Contest 2016

Politiken flyttade in i den uttalat opolitiska musiktävlingen i år. In i det sista visste ingen om det skulle bli Rysslands Sergej Lazarev eller Ukrainas Jamala – två länder i konflikt även utanför schlagerbubblan – som skulle ta hem tävlingen när de allra sista rösterna skulle räknas.

Den politiska stämningen fanns med i hela tävlingen – Jamalas  1944 är en kommenter på massdeportationen av tatarer i Krim 1944, och Jamala själv berättade tidigare i veckan att det också är en kommentar till dagens situation i hennes hemland. Den ryska juryn nollade Ukraina, och Ukraina gav noll poäng tillbaka.

Spänningen var nervslitande in i det sista: i slutändan vann Ryssland publikens röst och landade på 491 poäng. Men det räckte inte för att komma ikapp Jamalas starka juryförsprång, som landade henne på 534 poäng – Ukraina reste sig över rivalen och intog scenen för sitt segernummer framför en jublande publik.

Spektakulär show

Från den fanflörtande catwalkintrot till Justin Timberlakes mellanakt och vidare in i den nervkittlande finalen: Eurovision 2016 var en musikfest på den storslagna skalan – och till festivalgeneralens Christer Björkmans lättnad uteblev de stora tekniska missödena helt under kvällen.

Politiska spänningar, spektakulära scennummer och en tillbakalutad svensk i myskläder fanns det däremot gott om.

Frans slutade på femteplats med 261 poäng, en klart godkänd insats när man representerar värdnationen. Efter ett lite osäkert genrep på fredagen levererade han en hemtamt självsäker version av ”If i were sorry” inför en publik på drygt 200 miljoner tittare, i såväl Europa som Australien och de nya sändningsländerna USA och Kina.

Ett stjärntätt Eurovision

Gott om stjärnglans fanns det även utanför tävlingsnumren: Justin Timberlake intog Globen för en mellanakt i världsklass:

– Jag vet hur det känns att sjunga en låt inför en miljonpublik. Och jag vill säga redan nu att ni har alla representerat era hemländer på ett fantastiskt sätt. Tack så mycket!, sa en entusiastisk Timberlake till kvällens 26 tävlande.

Världsstjärnan hann också med att ge svenske Frans en snabb high five innan han intog scenen för att framföra nya singeln ”Can’t stop this feeling”.

Även stjärnor som Carola, Loreen, Sir Ian McKellen hann besöka sändningen, men frågan är om inte Sarah Dawn Finers alter ego Lynda Woodruff drog hem mest applåder under kvällen.

I Ukraina nästa år

Om allt följer Eurovision-traditionen kommer Eurovision 2017 alltså att hållas i Ukraina – ett land som fortfarande plågas av interna stridigheter och militär konflikt. Senast 2015 avstod de från att delta i Eurovision på grund av sviktande ekonomi, och det kommer sannolikt hinna hända mycket innan alla detaljer för nästa års final är klara.

Men redan nu står det klart att Jamala, eller Susana Jamaladyovna som hon egentligen heter, har blivit historisk ikväll efter en seger med politiska dimensioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet