Damian Ardestani är uppväxt i Stockholmsförorten Tensta. Foto: Pressbild

Uppmärksammade XOV släpper debut-EP

Uppdaterad
Publicerad

Nykomlingen Damian Ardestani slog igenom stort när hans låt ”Animal” blev en del av soundtracket till ”The Hunger Games: Mockingjay Part 1”. Nu pendlar han mellan stugan i Stockholms skärgård och studion i LA. Hans drivkraft, att få ur sig allt mörker.

Trots sin ännu oetablerade ställning har intresset från musikbranschen och medier varit stort. Efter att ha laddat upp några låtar på nätet hamnade XOV i fjol högst upp på listor över vad som är hetast i musikvärlden just nu.

Blev kontaktad av världsstjärna

– Min musik är en blandning av syntpop från 80-talet, 90-tals r’n’b och modern hiphop, säger 29-åriga Damian Ardestani som står bakom artistnamnet.

Artisten Lorde, som förra året hade en stor hit med låten ”Royals”, tyckte att XOV var så bra att hon frågade honom om han ville samarbeta med henne på soundtracket till den amerikanska äventyrsfilmen ”The Hunger Games”.

Nu är han aktuell med släppet av debut-ep:n ”Lucifer”, som i maj följs upp av ett fullängdsalbum. Första singeln, ”Boys don’t cry” har snurrat i radion sedan i höstas.

Baserad på stora förändringar i livet

– Den här ep:n lyfter fram de senaste fem åren av mitt liv. Jag lämnade en bra position på en eventbyrå för att jag kände att jag tappat bort mig själv i karriären och hetsen att tjäna pengar. Jag kände mig inte tillfredställd och bestämde mig för att sluta och investera mina pengar i ett skivbolag, men det gick i konkurs och jag förlorade allt. Ep:n börjar någonstans där.

– Den startar i ett argt tillstånd, övergår i förtvivlan och sen hopp. Resan från att slå i botten till att ta sig upp igen, säger Damian Ardestani.

Gett utlopp för mörkret

Skrivandet har alltid varit en naturlig del för Ardestani som redan vid nio års ålder fick sin första dikt publicerad.

– Jag har alltid haft ett mörker inom mig och det har jag bearbetat genom att skriva. Jag började skriva poesi redan i trean och min mörka stil har funnits med mig ända sen dess, säger han.

Skrivandet har varit ett sätt för honom att bearbeta olika saker han varit med om.

– Det är ett utlopp som gör att jag blir rensad från energier. Ingen runt omkring mig upplever mig som en mörk person, men det kommer fram i min musik. När jag skriver känner jag att det finns en förstående röst och jag tror folk som kopplar till min musik känner likadant.

”Äntligen i mitt rätta forum”

Nu pendlar han mellan stugan i skärgården och studion i Los Angeles. Arbetet med debutalbumet är i slutskedet och i februari väntar en spelning på festivalen ”Where’s the Music?” i Norrköping.  

– Nu är jag äntligen i mitt rätta forum. Jag har redan varit framgångsrik, nu är det viktiga att jag får göra musik. Jag vill påverka människor och turnera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.