Artisten och låtskrivaren Yohio. Foto: TT

Yohio: Det är nu eller aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Nu lämnar Sundsvallssonen Sverige och flyttar till Tokyo.
”Jag känner att det är väldigt nödvändigt för mig att gå den vägen just nu. Det är en lite nu eller aldrig för mig”, säger Yohio.

Kevin ”Yohio” Rehn Eires var 16 år när han inledde sin musikkarriär som soloartist i Japan.

– Misstolka mig rätt men Sverige kom i vägen av en slump, säger Yohio och skrattar.

2012 var han med i ett avsnitt av Skavlan och helt plötsligt var intresset jättestort på hemmaplan, vilket gjorde att drömmen om ett liv och en karriär i Japan lades på is.

– Jag märkte liksom inte riktigt att det gick tre år. Det gick så snabbt och hela förra året så kände jag att jag ville flytta men det kom massa saker i vägen.

Blandade känslor

Han deltog bland annat i Melodifestivalen 2013 och kom tvåa med låten ”Heartbreak Hotel”  och spelar just nu prinsen i musikalversionen av Snövit på Maximteatern i Stockholm. Men när spelschemat för Snövit tar slut i maj öppnade sig möjligheten att kunna återuppta karriären i Japan. Nu tar han steget fullt ut och flyttar dit i sommar.

– Jag kommer att vara där minst två år. Sedan så beror det på vad som händer men jag ger inte upp i första taget.

Men Yohio har blandade känslor för att lämna Sverige.

– Det har varit jättekul i Sverige och det känns både konstigt och tråkigt samtidigt som det känns kul och spännande att åka härifrån. Jag är i min ”prime time” just nu och jag måste göra det här innan det blir för sent. Innan jag fastnar i, vad vet jag, barn, familj och hus och allt sånt och så blev det ingenting. Tiden går så himla snabbt för mig nu. Jag känner mig lite stressad över att det har gått tre år och jag har fortfarande inte nått det som jag har strävat efter.

Tillbaka till rötterna

Yohio har alltid haft sina musikaliska rötter i den japanska populärmusiken även om hans senaste produktioner har haft starka västerländska influenser.

– Jag tror att jag kommer att gå tillbaka till mina egna rötter mer och det trivs jag i, att göra exakt det som jag ville göra från början. 

Han har redan ett soloalbum för den japanska marknaden som har legat och grott som ska färdigställas innan resan till Japan. Men flytten gör han inte själv utan i sällskap med sitt nya band Disreign.

– Vi kommer ju att vara aktiva som band samtidigt, så jag kommer att bygga två parallella karriärer samtidigt kan man säga. Det kommer att vara väldigt mycket att göra.

Yohio kommer även att jobba som låtskrivare för den japanska marknaden framöver, en karriär som han inledde redan i november förra året.

Kulturkrockar

I Japan kommer en helt ny vardag att vänta för Yohio och hans band. Även om han kan språket flytande och har besökt landet flera gånger så finns det saker som kan vara problematiska med att flytta till just Japan.

– Japaner är väldigt gästvänliga när man kommer dit och hälsar på. De vill gärna visa upp sitt land och allting som är bra med det och de är hjälpsamma och trevliga. Men ett syndrom som är ganska vanligt, nu gäller det här mest stora företag när de lånar västerländsk personal, så är det lätt att de blir utfrysta ganska snabbt. När de är där på arbetsresor så är det hur bra som helst och de har massa kompisar men så fort de flyttar dit en längre tid så blir det ”vuxenmobbing”. Sådana saker får man vara lite uppmärksam på och se om det är några kompisar som inte är ens kompisar. Men det vet man först när man är där.

Yohio tror dock inte att det kommer att bli ett så stort problem för honom även om han förväntar sig en hel del kulturkrockar.

– Även om jag kan kulturen hyfsat bra så är det en kultur som man aldrig kommer att förstå till 100 procent om man inte är född där. Japanerna förklarar oftast inte vad du har gjort eller vad du har sagt som är fel, du ska bara veta det tycker de. Det är väl sådana sociala situationer som kan bli lite knepiga ibland, men jag tycker bara att det är en del av grejen med att försöka förstå en helt främmande kultur. Det lockar mig snarare än skrämmer mig. Jag tycker att det är lite kul och man får många goda skratt i alla fall när man inte riktigt förstår vad det är som händer.

Avslutar med festival

I juni kommer Yohio tillsammans med sin pappa att arrangera en festival på Fryshuset i Stockholm. Där kommer flera västerländska band som har hämtat sin visuella inspiration från den japanska Visual kei-rörelsen att delta tillsammans med Yohio och Disreign.

– Det är den första spelningen för mitt band någonsin och den sista spelningen för mig solo. Det ska bli väldigt roligt att få göra ett stort avslut.

Yohio berättar att han har drömt om att göra ett sådant evenemang för att främja den ”visuella scenen”.

– Jag känner att vi har en ganska stadig fan-base. Det är några mindre band som har legat och puttrat ett tag som har börjat bli mer seriösa och börjat få fler fans också. Det känns kul att det är fler som gör det helhjärtat, så att det inte är bara jag och mitt band. Utan att det är fler människor som brinner för det lika mycket. Jag tycker att det känns som att det växer stadigt och att jag lämnar stafettpinnen lite grann till de som stannar kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer