Yohio har väldigt många bollar i luften nu. Foto: Rebecka Ljung

Yohio: ”Jag satt och skrek framför teven”

Uppdaterad
Publicerad

Yohio är en av de yngsta och färskaste artisterna som tävlar i Melodifestivalen 2013. Han lockas av ögongodiset i programmet.

Jo, han heter faktiskt Yohio. Åtminstone i andranamn. 17-åringen från Sundsvall gör just nu succé i Japan, med sin gitarr, sin sång och sin väldigt speciella stil. Musiken kallas för ”visual rock” och det är just det visuella som lockar Yohio till ett sammanhang som Melodifestivalen.

– Det är ju en visuell upplevelse, och som du ser så intresserar det mig. Jag skulle inte säga att jag är någon schlager-fan boy, men jag har alltid tittat. Jag gillar att det är så många och så olika artister, säger Yohio.

Melodifestivalen 2013

Jag skrek framför teven

I våras följde Yohio schlagern extra noga, för han blev så tagen av Loreens låt:

– 'Europhoria' är min favoritschlager. För första gången i mitt liv satt jag och skrek framför teven. Jag kände att den här gången förtjänade Sverige verkligen att vinna. Så har det inte alltid varit.

Yohio släppte sitt första soloalbum i Japan i april. Fyra gånger under året har han besökt Japan, för att uppträda och göra reklam. Han har varit med i japanska tv-program som ses av 10 miljoner människor, så på det viset är Melodifestivalen ingen match.

Fansen ska rösta ”tusen gånger”

Sverige reagerade lite sent på Yohios framgångar, men Melodifestivalen visade intresse ganska snabbt.

– Jag fick frågan för några månader sedan, och det var ingen tvekan. Jag sa såklart ja. För någon vecka sedan blev det klart att jag ska vara med.

Förutom soloartist är Yohio gitarrist i det svenska visual rock-bandet Seremedy, som släppte sitt debutalbum i år. Vad fansen kommer att tycka om hans medverkan i det folkliga programmet verkar han inte oroa sig för.

– Fansen verkar ha tagit spekulationerna i media som ett ja, och de säger att de ska rösta tusen gånger. Så jag tror att de är glada. Ett fåtal kommer nog säga att jag har sålt min själ.

Vem blir den farligaste konkurrenten?

– Sean Banan. Han är en väldigt stor publikfavorit.

Hur mycket schlager finns i ditt tävlingsbidrag ”Heartbreak Hotel”?

– Det är en bred och poprockig låt, poppigare än mina andra låtar, men annars är den inte så mycket schlager. Jag tycker att låten är tillräckligt bra för att kunna vinna.

Yohio tävlar i Melodifestivalen den 2 februari 2013.

Mer om Yohio

  • Gitarrist och sångare från Sundsvall
  • 17 år gammal
  • Spelar gitarr i visual rock-bandet Seremedy sedan två år tillbaka
  • Skriver och framför sina låtar på japanska
  • Ger gitarrlektioner på nätet
  • Aktuell i Melodifestivalen, med singeln ”Our story” och med ett engelsk-språkigt album i vår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2013

Mer i ämnet