Juryrösterna fällde Yohio: ”Känns lite surt”

Uppdaterad
Publicerad

Vinnartippade Yohio slutade som tvåa i årets Melodifestival. Folkets storfavorit fälldes av jurygrupperna.

När slutresultatet ropades ut i Friends Arena och i svenska folkets tv-apparater blev många förvånade. Mediefavoriten och lågoddsaren Yohio vann inte.

Han hamnade näst sist när de elva jurygrupperna sagt sitt och det hjälpte inte att han fick flest röster av alla bidrag, hela 21 procent, av svenska folket. Poängen gav en andraplats.

Melodifestivalen 2013

”I Europa fattar de inte”

Trots att 17-åringen från Sundsvall tycker att Robin Stjernberg är en värdigt vinnare, var han något besviken direkt efter finalen.

– Det känns lite surt att snubbla på målsnöret, säger Kevin Rehn Eires, som artisten egentligen heter.

Liksom Yohio befarat fick han inte lika stort genomslag i de europeiska jurygrupperna som hos svenska folket.

– Här i Sverige har jag fått ett stort medieutrymme och man vet vem jag är och vad jag står för. I Europa vet de inte vad visual kei är. De fattar det inte. De undrar väl om jag är tjej eller något, säger han.

Japannörd sedan barnsben

Han spelar också med ett band som heter Seremedy, och har förkovrat sig i japanska och japansk kultur sedan åttaårsåldern.

Yohios medverkan i Melodifestivalen med poprocklåten ”Heartbreak Hotel”  var hans debut. Han har fått mycket uppmärksamhet för sin stil, som kallas för visual kei och har sina rötter i japanskt 1980-tal. I Yohios fall involverar stilen smink, dockliknande frisyrer och ibland lolita-klänning.

I april åker han tillbaka till Japan och trots att han inte får representera Sverige i Eurovision Song Contest är han stolt över sin insats.

– Jag har kommit från ingenstans och slutar på andra plats i Sveriges största musiktävling. Det är ändå näst bäst, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2013

Mer i ämnet