Arkivbild: Danska popkvartetten Aqua från 2001, när man tar emot pris för världens bäst säljande skandinaviska musikgrupp. Foto: Lionel Cironneau/AP

Youtube kan plocka bort all dansk musik

Uppdaterad
Publicerad

Google kan komma att plocka bort all dansk musik från sin videotjänst Youtube. Det rapporterar Ekstrabladet och hänvisar till ett pressmeddelande från den danska upphovsrättsorganisationen Koda.

Bakgrunden är en flera år lång tvist där Google och Koda inte kunnat komma överens om hur organisationens medlemmar ska kompenseras när deras musik spelas på Youtube.

Enligt Koda vill Youtube att ersättningen till kompositörer och låtskrivare skulle reduceras med 70 procent, vilket Koda inte accepterar. Nu har Google meddelat att man inom kort tar bort all dansk musik från tjänsten i väntan på ett nytt avtal, skriver Koda i ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

”Naturligtvis är Google väl medvetet om att de kan skapa enorm frustration både för våra medlemmar, genom att förneka dem åtkomst till Youtube, och de många danskarna som använder Youtube dagligen. Youtube hoppas på det sättet kunna driva igenom ett avtal där de kan diktera alla villkor”, säger Kodas mediedirektör Kaare Struve i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.