Young Lean Foto: Abdul Hibombo/SVT

Yung Lean jobbar med Cullbergbaletten: ”Jag sa ja direkt”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska hiphopartisten Jonatan Leandoer Håstad, mer känd som Yung Lean, är med sitt crew Sad Boys en internationell superstjärna – van vid stökiga hiphopspelningar.

Men på torsdag och fredag gör han gemensam sak med Cullbergbaletten.

– Det är dagboksanteckningar ur mitt psyke, säger han till Kulturnyheterna.

– Min manager frågade om jag ville jobba med Cullbergbaletten och jag sa direkt ja, säger Jonatan Leandoer tillägger att han alltid velat göra ett soundtrack till teatern.

Yung Lean är enligt vissa den enda svenska hiphopartisten som resten av världen bryr sig om. Han har bland annat medverkat på den amerikanska R'n'B artisten Frank Oceans omåttligt hyllade album Blonde (2016).

”Anteckningar ur mitt psyke”

Med föreställningen NEAR tar 22-åringen ett kliv in i en ny värld. Han har tidigare bara sett en balettföreställning i sitt liv – Svansjön med just Cullbergbaletten.

Men nu har han alltså bjudits in till ett samarbete med det anrika danskompaniet. Tillsammans med den amerikanska koreografen Eleanor Bauer, doktorand i koreografi vid Stockholms konstnärliga högskola, har han arbetat fram en slags ”danskonsert” som rör sig i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

– Först valde jag bara låtar och dikter. Först senare hittade jag en röd tråd, berättar han.

– Det är dagboksanteckningar ur mitt psyke bara, och det passar bra till den här föreställningen, som jag uppfattat den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.