Projektledaren för This is Alby, Hendelis Elias. Foto: SVT

Musikfestivalen tillägnas gatuvåldets offer

Uppdaterad
Publicerad

När musikfestivalen This is Alby anordnas för sjunde året i rad görs det för första gången med ett tema.

– Det kändes självklart att tillägna This is Alby till alla som fallit offer för gatuvåldet, det är en fråga som är verklighet för många av oss som bor i landets socioekonomiskt utsatta områden, säger projektledaren Hendelis Elias.

Musikfestivalen This is Alby drivs, med hjälp av mentorer, av ungdomar från Botkyrka som är intresserade av musikbranschen. Syftet är att stärka unga vuxna i området som vill söka sig vidare till sådana yrken, men också att bidra till att den svenska musikindustrin blir mer inkluderande och representativ.

I år deltar stora namn som Cherrie, Jireel, Imenella och Linda Pira, men även nya stjärnskott som Haval, L1na och Jelassi.

Mordet på 12-åriga Adriana

12-åringens vän uppträder

I år har arrangörerna valt att tillägna hela festivalen till de personer som fallit offer för gatuvåldet.

– Det är liksom våra vänner, våra barn och våra familjer som dör. Vi kan inte lösa den här frågan själva, det är en nationell kris, säger projektledaren Hendelis Elias till Kulturnyheterna.

Bland dem som uppträder finns 14-åriga Lilly L som framför låten Mardrömsminuten. Låten är skriven till minne av 12-åriga vännen Adriana som sköts till döds i Norsborg i början av augusti.

Ingen publik i år

På grund av coronapandemin kommer artisterna dock inte att spela inför en publik, utan hela festivalen kommer att visas online lördag 5 september klockan 20:00.

– Vi känner oss väldigt trygga och glada över årets lineup. För det är väldigt bra människor som har med den här frågan att göra, som kommer från ställen som vi kommer från och som stödjer den här ungdomsfestivalen, säger Hendelis Elias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 12-åriga Adriana

Mer i ämnet