Hör SVT:s musikkritiker om årets VM-låtar.

”Musikproducenten RedOne deltar i musicwashing i Qatar”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den svensk-marockanske musikproducenten har producerat tre av fyra VM-låtar till mästerskapet i Qatar. Att man behöver söka sig till idrottsvärlden istället för musikvärlden för lite patos och ryggrad förvånar Kulturnyheternas Tali da Silva.

Tali da Silva

Kulturjournalist

“I’m very honoured to be part of this wonderful World Cup in Qatar. We get to celebrate football and music together and welcome each other and celebrate being together and doing the things we love!”

Svensk-marockanske musikproducenten RedOne verkar så exalterad inför årets fotbolls-VM för herrar att man kan undra hur det egentligen står till.

Detta trots att Qatar är ett land som på många sätt saknar respekt för mänskliga rättigheter och som dessutom misstänks ha köpt mästerskapet via mutor. Tack vare Qatar är numera sportswashing, alltså att använda sig av sportevenemang för att få något att framstå som trevligare än vad det är, ett uttryck som varenda mormor känner till.

Vad RedOne gör sig skyldig till, eller åtminstone gladeligen deltar i, skulle kunna kallas för musicwashing. I år har Fifa nämligen släppt fyra officiella VM-låtar istället för en och tre av dessa har producerats av RedOne, som dessutom dubbats till Executive director of entertainment.

Låten “Hayya Hayya (Better together)” är en genremix av artister från olika delar av världen som ska skapa en känsla av global gemenskap. En gemenskap som Qatars migrantarbetare kanske har svårt att känna då det finns uppgifter om att tusentals av dem fått sätta livet till sedan landet fick VM.

Låten “Arhbo” betyder “välkommen” på arabiska, men har fått kritik av HBTQ-fans som inte alls känner sig välkomna i Qatar där homosexualitet är olagligt.

“Light the sky” sjungs av fyra av arabvärldens största kvinnliga artister och i musikvideon syns de kvinnliga domare som för första gången ska få döma i ett fotbolls-VM för herrar. Bra förstås, men vad hjälper det Qatars kvinnor som måste be en man om lov för att få resa eller gifta sig eller vars damlandslag ”försvann”?

RedOne verkar inte alls vilja kännas vid mästerskapets fula baksidor och har inte återkommit när SVT sökt honom. Faktum är att han är påtagligt ensam i sitt kärleksbombande av årets skamfyllda mästerskap. Till och med idrottsvärlden, som hellre brukar ta en hård boll i huvudet än att erkänna att sport kan ha något med politik att göra, har tagit ställning i år.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson åker inte till Qatar. “En markering”, säger han. Landslagsstjärnorna Magdalena Eriksson och Emil Forsberg är öppet kritiska och landslag från bland annat Danmark, USA, Nederländerna, Tyskland, Australien och Norge genomför olika aktioner med politiska budskap.

Det trodde man aldrig – att man skulle behöva söka sig till fotbollen istället för musiken för lite ryggrad, socialt patos eller rent ut sagt: förmågan att skilja mellan rätt och fel.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.