Utställningssalen Vita havet på Konstfack.

Interna förslaget på Konstfack: döp om Vita havet till Havet

Uppdaterad
Publicerad

Studentkollektivet Brown Island har föreslagit att Konstfacks utställningssal Vita havet ska byta namn, då man ser det som del av en rasistisk struktur på skolan. Enligt interna dokument som Dagens nyheter var först med att uppmärksamma, så finns nu ett konkret namnförslag på bordet, där ordet ”Vita” stryks. Det nya rummet skulle istället heta Havet.

2019 lämnade studentkollektivet Brown Island in ett förslag på att byta namn på Konstfacks utställningssal Vita havet. Enligt Brown Island var handlingen symbolisk: studenterna kände sig som en brun ö i ett hav av vita medelklasstudenter, och tyckte att upplevelsen förstärktes av namnet på salen.

– Det första man möts av är när man kliver in på Konstfack är det här vita havet, som också heter ”Vita havet”. Det finns en stark symbolik i det, säger konstnären Cassandra Lorca Macchiavelli, medlem i Brown Island.

Konstaktioner och slagord

Kollektivet har arbetat konstnärligt med Vita havet på olika sätt, bland annat genom utställningar och konstaktioner där de skrivit slagord på väggarna och fyllt i sprickor på utställningsgolvet med knallrosa färg.

Brown Island, som idag består av både nuvarande studenter och före detta studenter, menar att namnbytet aldrig varit ett krav utan ett förslag som lämnades in till ledningen. Efter det tillsatte rektorn Maria Lantz en arbetsgrupp för att motverka strukturell rasism på skolan, och namnändringen har ingått i diskussionerna.

Förslaget: ceremoni och minnesmärke

Enligt interna dokument som Kulturnyheterna tagit del av föreslår nu arbetsgruppen, där bland annat medlemmar ur Brown Island ingår, att Vita havet ska byta namn till Havet. Under processen föreslår gruppen att medlemmar ur Brown Island ska involveras och avlönas av skolan.

Namnbytet föreslås ske ceremoniellt, och man vill att en bronsplakett ska ställas ut på platsen med information om namnbytet.

Att byta namn ska enligt gruppen ses som ett startskott för en förändringsprocess ”mot en betydligt bredare och essentiell nyorientering av Konstfack i stort”.

Förslaget att byta namn har väckt kritik, bland annat från en professor på skolan som menar att namnet Vita havet inte har något med rasism att göra och därför inte bör ändras. Även opinionsjournalister som Hynek Pallas har reagerat och menat att namnbytet är missriktat. Andra professorer menar att handlingen ska tolkas som en konstnärlig aktion för att väcka debatt kring en större fråga om mångfald och inkludering.

Vill ”dekolonialisera institutionen”

Förutom namnbytet arbetar nu skolan med flera andra punkter för att motverka strukturell rasism. Arbetsgruppen beskriver punkten ”Pedagogiska verktyg” som viktigast i detta arbete, och föreslår bland annat seminariedagar på skolan. De skriver:

 ”All personal måste engageras i en dialog kring institutionell rasism och fördomsstyrd rekrytering på Konstfack genom att använda en dekolonial, intersektionell lins; introducera arbetet från Våra rum-Our spaces, dela Brown Islands text och andra studenters röster, aktivera det pedagogiska verktyget och utveckla hur personal kan bidra till att dekolonialisera institutionen”, står det i förslaget till en seminariedag för personalen. (DN:s översättning)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.