Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm. Foto: Magnus Andersson/TT

Nationalmuseum får kritik för dåligt ledarskap

Uppdaterad
Publicerad

Nationalmuseum brister i intern ledning, styrning och uppföljning. Museet, som är en statlig myndighet, har präglats av frånvarande ledarskap, otydliga ansvarförhållanden och inte hushållat med skattepengar, skriver Statskontoret i en ny rapport.

Statskontoret skriver i ett pressmeddelande att Nationalmuseum brister i intern ledning, styrning och förvaltningskultur. Det ingår i deras uppdrag som statlig myndighet att främja en god förvaltningskultur. Museet har präglats av frånvarande ledarskap och otydliga ansvarsförhållanden, skriver Statskontoret.

– Ledningen och styrningen samt de ekonomiska underlagen är inte ändamålsenliga och följer inte de krav som ställs i regelverken, säger Statskontorets generaldirektör Annelie Roswall Ljunggren i pressmeddelandet.

Slarvat med skattemedel

Nationalmuseum har inte heller hushållat med skattepengarna de får som statlig myndighet, menar Statskontoret. De ekonomiska underlag som myndigheten lämnar till regeringen behöver bli mer transparenta, fullständiga och begripliga.

Kulturnyheterna har sökt Nationalmuseum som avböjer att medverka i en intervju. I stället lämnar de ett skriftligt uttalande:

– Perioden som Statskontoret har analyserat, 2012–2018, var en exceptionell tid i Nationalmuseums historia. Vi stängde ner verksamheten i museet och flyttade ut ur byggnaden inför renoveringen, etablerade nya utställningslokaler och samarbeten för att sedan flytta tillbaka till museet och ta emot en miljon besök första året, skriver Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum, i uttalandet.

Behöver vidta åtgärder

Statskontoret analyserar statliga myndigheter på uppdrag av regeringen. De skriver att Nationalmuseum behöver en omstart och ställer sig positiva till att myndigheten inlett ett arbete med att utveckla sina interna strukturer och arbetssätt. 

Nationalmuseum skriver att de kommer fortsätta sitt utvecklingsarbete:

– Vi kommer att gå igenom och analysera rapporten. Redan i oktober förra året började vi se över våra processer och startade bland annat utvecklingsarbetet med strategiprocessen, organisationsförändringen och ledarskapsutbildningar för alla chefer. En hel del administrativa brister har redan åtgärdats, andra åtgärder har påbörjats, skriver Susanna Pettersson i uttalandet.

Får 52 miljoner 2019

Nationalmuseum tilldelades tidigare i år 52 nya miljoner för att klara kostnaderna för 2019. Från och med 2020 kommer museet tillföras 11 miljoner kronor årligen. Det meddelade kulturminister Amanda Lind när kulturbudgeten presenterades i september.

Anledningen till bidragen är den omfattande renovering Nationalmuseum genomgått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.