Facebooks vd Mark Zuckerberg utfrågad online om sin marknadsdominans i USA:s kongress på onsdagen. Foto: TT

Nätjättarna superstarka i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

De amerikanske nätjättarna går stärkta igenom coronakrisen. Gårdagens kvartalsrapporter överträffar förväntningarna och deras redan omdiskuterade världsdominans ser ut att bli ännu starkare.

De kallas ”Big Four”, eller ibland ”the four horsemen” – efter apokalypsens fyra ryttare i Bibeln, som förebådar mänsklighetens undergång. 

Facebook, Amazon, Apple och Googles ägarbolag Alphabet. Facebook äger i sin tur Instagram och Google äger Youtube. 

Tillsammans utgör dessa fyra företag en stor del av vår tids globala, digitala offenlighet. 

Sent igår kväll svensk tid presenterade alla de fyra stora sina kvartalsrapporter, samtliga gör större vinster än förväntat. 

”Rapporterna i sig är nästan ogreppbart bra”, säger sparekonomen Joakim Bornold till TT. 

”Under ett kvartal som är det sämsta sedan 1930-talet för amerikansk ekonomi är det svårt att ta in hur bra rapporterna är. De här bolagen har gått från att vara riktiga börsstjärnor till att bli svarta hål som slukar allt i deras närhet.” 

De fyra privatägda amerikanska nätjättarnas dominans har länge väckt oro hos både amerikanska och europeiska politiker, såväl som hos nationella aktörer inom media och kultur. Det är problematiskt, menar man, att företagen äger den digitala offentligheten och kan diktera villkoren för nyhetsförmedling, kulturens möte med publiken och ramarna för den fria debatt och offentliga samtal som är grundläggande för demokratin. 

Inte minst kan nätjättarna tjäna pengar på att föra vidare attraktivt innehåll som andra framställt, och de kan utnyttja sin dominans för att pressa ner ersättningnivåerna till upphovsrättägare. Den pågående konflikten mellan Google och danska musikskapare handlar ett förslag att sänka ersättningarna med nära 70 procent. 

Nätjättarnas resultat

Alphabet: Omsättningen minskade jämfört med samma kvartal förra året och landade på 38,3 miljarder dollar. Vinsten föll även den, med 30 procent, men blev trots det 6,96 miljarder.

Amazon: Omsättningen ökade det andra kvartalet till 88,9 miljarder dollar. Kvartalsvinsten fördubblades till 5,2 miljarder dollar jämfort med samma tidsperiod förra året.

Apple: Omsättningen landade på 59,69 miljarder dollar det andra kvartalet jämfört med förväntade 52,25 miljarder dollar. Vinsten blev 11,25 miljarder dollar, en ökning med 12 procent.

Facebook: Omsättningen har gått från 16,89 miljarder dollar andra kvartalet förra året till 18,69 miljarder dollar under årets andra kvartal. Analytikernas uppskattning låg på en omsättning på 17,40 miljarder dollar. Vinsten nästintill fördubblades till 5,2 miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.