Göteborg överväger nattborgmästare. Foto: SvD/TT

”Måste finnas mer än ett operahus och en stadsteater”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiska röster höjs mot att klubbar, pubar och konsertställen kan tvingas lägga ner eller flytta. Nu vill flera se införandet av så kallade nattborgmästare – en funktion som förekommer i flera storstäder och som ska samordna stadens natt- och nöjesliv. Under måndagen samlas nattlivets intressenter i Göteborg för att diskutera möjligheterna.

Night mayor i Amsterdam, Conseil de la Nuit i Paris och Night Czar i London. Funktionen som i Sverige har kommit att kallas nattborgmästare finns i flera andra storstäder runt om i världen och syftar bland annat till att driva och samordna natt- och nöjeslivet i en stad.

I samband med att flera klubbar, pubar och konsertställen i Stockholm nu hotas av stängning eller flytt har frågan om att införa en sådan funktion återaktualiserats. I Stockholm driver Nattrådet frågan, och under måndagen samlas nattlivets intressenter i Göteborg för att diskutera möjligheterna.

Har inte kommit lika långt

– Vi i Sverige har ett rätt hårt reglerat nattliv och har inte kommit lika långt som andra länder. Det handlar bland annat om att vi har tydliga regler kring alkoholtillstånd och servering, danstillstånd och ett fokus på de boendes rättigheter. På många sätt är detta väldigt bra, säger Nicklas Kartengren, som arbetar på Club Health Sweden, och som är en av de som står bakom paneldebatten.

– Samtidigt, vill man vara en värdstad med ett rikt kulturliv och en levande natt måste man ha mer än ett operahus och en stadsteater, fortsätter han.

En nattborgmästare skulle kunna vara ett sätt att arbeta mer strategiskt, menar Kartengren.

– Den här funktionen ska vara strategisk och ta fram en plan för hur man vill att natten ska utvecklas i staden. Både med fokus på nöjeslivet men också på boendes rättigheter, arbetsvillkor, turism och näringsliv.

Politiker eller nattaktör?

Även om man i flera andra städer redan har påbörjat arbetet med att utvärdera och samordna nattlivet ser Nicklas Kartengren att Sverige står inför stora utmaningar. Det finns inte någon tydlig modell att gå efter.

– Det finns ofta en problematik i att det på några håll, i Wien och Bryssel till exempel, är nattaktörerna själva som driver frågan. De har jättebra cred i näringen, men inte stöd uppifrån och då händer inget konkret. Medan man i Vilnius har en folkligt politisk vald nattborgmästare som inte har någon förankring ute i natten.

– Det finns ingen modell för hur man ska göra, så vi får inspireras av andra och hitta den bästa modellen för Sverige, säger Nicklas Kartengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.