Rijksmuseum i Amsterdam är ett av museerna som huserar stora mängder konst från tidigare Nederländska kolonier. Foto: TT

Nederländska museer vill lämna tillbaka hundra tusen plundrade föremål

Uppdaterad
Publicerad

Två av Nederländernas största museer har gått med på att lämna tillbaka omkring hundra tusen plundrade förmål och konstverk till tidigare koloniserade länder.

Nederländerna har haft en lång rad kolonier runt om i världen sedan 1600-talet.

Det märks i landets museisamlingar där många föremål är plundrat gods.

Nu har Nederländernas regering tagit initiativ till en rapport som föreslår att föremålen ska lämnas tillbaka ”där de hör hemma”, skriver The Guardian.

Man vill tillsätta en oberoende kommité som ska granska vilka verk och föremål som är aktuella.

”Erkänner orättvisorna”

Cheferna för Rijksmuseum och Tropenmuseum i Amsterdam, där många av föremålen finns, välkomnar förslaget och säger att man redan påbörjat arbetet med att gå igenom samlingarna.

– På så sätt tar Nederländerna sitt ansvar och erkänner orättvisorna, säger Taco Dibbits, chef för Rijksmuseum.

Hoppas inspirera andra länder

Ett av föremålen som lär komma i fråga är en 70 karats diamant som tillhört en sultan i den Indonesiska staden Banjarmasin. Diamanten hamnade i Amsterdam under 1800-talet men kan nu komma att lämnas tillbaka till Indonesien.

Regeringens rapportförfattare, juristen Lilian Gonçalves-Ho Kang You, hoppas att Nederländernas initiativ ska inspirera andra Europeiska länder att följa efter och på allvar genomföra liknande inventeringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.