Nedladdning minskar bland unga kvinnor

Publicerad

Den nya Ipred-lagen har haft effekt, särskilt bland unga kvinnor. Det visar ny statistik från det oberoende analysföretaget Mediavision som Rapport har tagit del av.

För ett halvår sedan trädde Ipred-lagen i kraft. Lagen ger upphovsrättsinnehavare rätt att i domstol begära ut identiteten bakom en ip-adress som misstänks användas till olaglig fildelning. Direkt efter det att lagen infördes minskade den illegala fildelningen kraftigt, men även efter ett halvår har fildelningen minskat märkbart.

-Vi ser att fildeningen har minskat överlag och i synnerhet bland de yngre. Allra mest bland unga tjejer mellan 15 och 24 år. Där har vi haft en minskning från knappa 40 procent som öppet fildelar film till strax under 30 procent, säger Jens Häger, konsult vid
Mediavision.

”Gör det gärna lagligt”
Även de som företräder legala alternativ märker av nedgången.

-Jag tror att folk har tvekat förut eftersom det har gått att få det illegalt, men nu vet folk vad som gäller. Det är tydligt och man gör det gärna lagligt, säger Gerard Versteegh, styrelseordförande för Bonver som förser närmare 2.000 svenska butiker med DVD-filmer för uthyrning och försäljning och tillhandahåller tjänster för laglig nedladdning.

Sedan Ipred-lagen infördes har uthyrningen ökat med 40 procent och Bonvers tjänst för laglig nedladdning via bredband har ökat ännu mer.

-Det har ökat med 115 procent. Det gjorde det direkt och det fortsätter att öka, säger Gerard Versteegh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer