Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Foto: AP/TT

Netflix ändrar i dokumentär efter klagomål från Polens premiärminister

Publicerad

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki reagerade starkt på kartor som förekommer i Netflixserien The devil next door, som han anser kopplar Polen till nazisterna under andra världskriget.

Nu har Netflix gått med på att ändra i dokumentären.

Förra veckan rapporterade TT att Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ville att Netflix skulle göra ändringar i dokumentärserien The devil next door. Anledningen var en karta över koncentrationsläger inom Polens nutida landgräns.

”Då mitt land inte ens existerade som självständig stat vid den här tiden, och att miljoner av polacker mördades på dessa platser, ägnar sig The devil next door åt inget annat än att skriva om historien”, skrev Mateusz Morawiecki i ett meddelande till Netflix vd Reed Hastings.

Nu har Netflix gått med på att göra ändringar i dokumentärserien som handlar om rättegången mot John Demjanjuk, en fångvakt i ett koncentrationsläger på 80-talet. Den ukrainske Demjanjuk utlämnades till Israel och dömdes till döden efter vittnesuppgifter, men släpptes 1993 efter att uppgifter från forna Sovjetunion tydde på att vittnena kunde ha syftat på en annan person.

Dömdes två gånger

2011 dömdes han åter i tysk domstol till fem års fängelse för medhjälp till mord på tiotusentals. Han gick bort året därpå.

Netflix kommer nu att lägga till texter på kartbilderna för att förtydliga att dödslägrena låg inom naziockuperat territurium, skriver branschtidningen Variety.

”Vi är oerhört stolta över The devil next door och står bakom dess skapare, deras research och deras arbete. För att tillhandahålla ytterligare information till våra medlemmar om de viktiga teman som tas upp i dokumentären och för undvika missförstånd kommer vi inom ett par dagar lägga till text till de kartor som förekommer i serien”, skriver Netflix i ett uttalande till Variety.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.