New York Times täckte under söndagen sin förstasida med namn på personer som dött till följd av coronapandemin. Foto: Justin Lane/TT

New York Times hedrar coronaoffer på förstasida

Uppdaterad
Publicerad

Usa är det land i världen där flest antal människor har dött till följd coronaviruset. För att uppmärksamma att landet närmar sig den dystra milstolpen med 100 000 döda täckte The New York Times under söndagen sin förstasida med namn på personer som dött till följd av pandemin. 

Under rubriken ”USA: s dödsfall nära 100 000, en oändlig förlust”, publicerades namnet på 1000 personer som dött av sjukdomen. Ett sätt att visa att det handlar om verkliga människor och att de är mer än bara siffror i nyhetsrapporteringen.

”Enbart siffror kan inte mäta coronavirusets påverkan på Amerika. De 1000 personerna här är bara en procent av de som dött. Ingen av dem var enbart en siffra.”, skriver The New York Times.

Coronaviruset och kulturen

Tidningen har gått igenom ett stort antal dödsannonser från tidningar runtom i landet och sammanställt en lista med offrens namn, åldrar och var kom de ifrån. Ibland förekommer också ett jobb, en hobby eller ett annat faktum om dem.

Om den 91-åriga Alice Fraher-Mason står att läsa att ”hennes sarkastiska humor alltid fick alla att le” och om 58-årige Fred J. Felella jr. står att han var brandman och deltids-tomte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet