Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från TV4. Se när Nike Sellmar från Piteå vinner Idol 2022. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nike Sellmar vinner Idol 2022

Uppdaterad
Publicerad

Hon har varit segertippad från början och visade sig leva upp till de högt ställda förväntningarna. Nike Sellmar är vinnaren av Idol 2022.

– Det känns jättehäftigt, säger hon till TT efter att ha framfört vinnarlåten i direktsändning.

Det var en något mållös vinnare som tog emot folkets jubel inne i arenan. Trots favoritskapet tog hon aldrig ut segern ur förskott, säger hon.

– Det spelade ingen roll för mig vad som hände. Jag är så stolt att ha tagit mig hit, så det fanns ingen oro. Det var min känsla när jag var på scenen och det gjorde att jag kunde leverera.

Genom hela Idol-resan har Nike Sellmar hyllats av juryn. Samtidigt har hennes blandning av country och rock gått hem i stugorna.

– Det är någonting speciellt att få uppleva det här och verkligen känna ”Fan, folk är här för att kolla på mig”, sade hon efter sin andra låttolkning, Bob Dylans ”Make me feel my love”.

Tappade text

Hennes motståndare Albin Tingwall fick också ta emot juryns hyllningar – men var själv missnöjd med sin första insats.

– Jag tappade text på ett ställe jag verkligen inte trodde jag skulle tappa text på. Lamporna psykar mig, sade han efter att ha sjungit Harry Styles ”Falling”.

Albin Tingwall kom tvåa i Idol 2022. Foto: Claudio Bresciani/TT

Erbjöds jobb direkt

Men jurymedlemmen Katia Mosally uppmanade honom att inte lägga för stor vikt vid missen och frågade inför hela arenan om han ville jobba med henne.

En skakad Albin Tingwall tackade ”ja” och fick senare i programmet revansch med Roxettes ”It must have been love”.

Den 19-årige tennisspelaren från Sigtuna hade aldrig stått på en scen innan han sökte till årets ”Idol”. Att möta den rutinerade 27-åringen Nike Sellmar, utbildad på Musikhögskolan i Piteå, beskrev han som en utmaning.

– Nike har ju varit favorittippad ända sedan kvalveckan. Att hon skulle gå till final var det inget snack om, bara om vem som skulle ha den andra platsen. Och det blev jag, det var ju konstigt, sade Albin Tingwall till TT inför finalen.

En klimataktivist klev upp mitt under Miss Lis framträdande. Foto: Claudio Bresciani/TT

Klimataktivist stormade scenen

Under Miss Lis framträdande sprang en person upp på scenen med en skylt med texten ”Återställ våtmarkerna” – och blev snabbt bortförd av säkerhetspersonal.

”En person tog sig upp på scenen och det hanterades snabbt snabbt av personal på plats”, säger Malin Knave, exekutiv producent på TV4 i ett uttalande till TT.

Årets Idol-finalister

Nike Sellmar

Ålder: 27 år.

Bor: I Piteå.

Sjöng i finalen: ”Happier than ever” av Billie Eilish, ”Make you feel my love” av Bob Dylan och vinnarlåten ”Anything you say”.

Albin Tingwall

Ålder: 19 år.

Bor: I Sigtuna.

Sjöng i finalen: ”Falling” av Harry Styles och ”It must have been love” av Roxette samt vinnarlåten ”Anything you say”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.