Nintendo Switch. Foto: TT

Nintendos nya konsol en framgång

Publicerad

Nintendo Switch har kallats för ett avgörande ögonblick för den japanska speljätten: En flopp skulle få stora konsekvenser efter misslyckandet med Wii U. Nya siffror från Nintendo visar nu att Switch har överträffat förväntningarna, och sålt i 2,7 miljoner exemplar under sin första månad.

Försäljningen ligger 700 000 exemplar över Nintendos egna prognos, och medför bland annat att speljättens kvartalsredovisning är den starkaste sedan 2011, enligt Time.

En faktor i det ekonomiska uppsvinget för Nintendo är också de stora framgångarna för ”Legend of Zelda: Breath of the wild”, 2017 års mest kritikerrosade spelsläpp hittills. Zelda, som ges ut till både Switch och Nintendos äldre konsol Wii U, har sålt i sammanlagt 3,84 miljoner exemplar.

Fortfarande osäkert slutresultat

Amerikanska branschanalytiker har manat till försiktighet kring slutsatserna om vad detta innebär för Nintendo. Den japanska speljättens konsolförsäljning har dalat stadigt sedan 1985, med 2006 års Wii som ett enormt undantag med 101 miljoner sålda exemplar.

Foto: SVT

Även Nintendos senaste konsol, Wii U, sålde inledningsvis bra men tappade fart till följd av ett svagt spelutbud, bland annat. Om Switchs starka inledning inte håller i sig finns fortfarande risken att det blir Nintendos sista spelkonsol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.