Satoru Iwata är död. Foto: TT

Nintendos vd sörjs av spelvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Satoru Iwata, vd för spelbolaget Nintendo, är död. Han blev bara 55 år.
Nu sörjs han av spelvärlden.

Beskedet om spelskaparen och Nintendo-chefen Satoru Iwatas död kommer från spelbolaget.

”Nintendo beklagar djupt att meddela att Satoru Iwata gick bort den 11 juli 2015, efter en tumör i gallgången”, meddelar de.

Sedan 2002 har Iwata varit vd för speljätten. Han övertog då chefskapet efter Hiroshi Yamauchi, som suttit 50 år på posten.

Svängde företaget

Iwata startade sin karriär som programmerare på Hal laboratory, och har bland annat jobbat med att utveckla spel som ”Earthbound” och ”Kirby”. Han kom senare att bli vd för företaget.

Under Satoru Iwatas ledning har Nintendos plats på spelmarknaden svängt, från dystra år till återtagen nyckelspelarposition med framgångsrik försäljning av populära Nintendo DS och Wii.

Sjuk i ett år

De sista åren arbetade Satoru Iwatas Nintendo med att utevckla mobilspel, istället för enbart konsolspel, som inte har visat sig vara strategiskt eller försäljningsmässigt gångbart. Därför står företaget inför en ny uppförsbacke.

För spelfans var Satoru Iwata ett välbekant ansikte, eftersom han regelbundet själv deltog och berättade under Nintendos spelpresentationer.

Satoru Iwata insjuknade i cancer för drygt ett år sedan. I juni opererades han, men blev efter en tid sämre. Iwata blev 55 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer