Nobelpristagaren Günter Grass död

Uppdaterad
Publicerad

Den tyske författaren och Nobelpristagaren Günter Grass är död.

Han blev 87 år gammal.

Nobelpristagaren Günter Grass är död. Författaren avled på ett sjukhus i staden Lübeck, 87 år gammal.

Den kontroversielle författaren, pjäsförfattaren och illustratören tilldelades Nobelpriset i litteratur 1999 med motiveringen: ”Att i muntert svarta fabler ha tecknat historiens glömda ansikte”.

Günter Grass död

– Han var en av Tysklands största författare genom tiderna, både i kraft av det han skrivit och i kraft av sitt Nobelpris. Det är ju så med Nobel, tilldelas man det så är man en stor författare, även om man som i Günter Grass fall även var omstridd, säger Svante Weyler, förläggare och tidigare Sveriges Radios korrespondent i Tyskland.

Var SS-soldat

Grass, som betaktas som en av Tysklands största samtida författare, föddes 1927 i Danzig. Som 15-åring tog han frivilligt värvning i stridsmakten Wehrmacht. Som 17-åring kallades han in i SS-armén, tillfångatogs av amerikanska styrkor och släpptes 1946 efter krigsslutet. Efter kriget var Grass en del av Gruppe 47, och kritiserade ofta Västtyskland för att inte i tillräcklig grad göra upp med nazismen och människor som förteg kopplingen till nazismen.

Först 2006, när självbiografin ”När man skalar lök”, släpptes, gick Günter Grass ut offentligt med att han själv varit pojksoldat i SS-armén.

– De märkliga var att han dröjde så länge med att berätta det. Att som 17-åring bli inkallad till SS var ett öde han delade med tiotusentals. Men han berättade det inte när han borde ha gjort det, tidigt i karriären, vilket blev kontroversiellt, säger Svante Weyler.

Brakdebut

Grass är bland annat känd för romanen ”Blecktrumman”, som utkom 1959 och var författarens romandebut. Romanen är en satirskildring av de tyska generationer som blev förförda av nazistiska idéer.

– ”Blecktrumman” är hans självklara mästerverk, den är så bra att den räcker för både storhet och Nobelpris, säger Svante Weyler.

Romanen filmatiserades 1979 av regissören Volker Schlöndorff och belönades med en Oscar i kategorin bästa utländska film.

Stöttade socialdemokratin

Günter Grass kom på senare år att förknippas med sina politiska ställningstaganden och sin aktiva roll i samtidsdebatten. Han var under flera år en stark röst för det tyska socialdemokratiska partiet SPD. Han fördömde byggandet av Berlinmuren i ett öppet brev och engagerade sig för homosexuellas rättigheter och rätt att ingå partnerskap. 1997 grundade han stiftelsen Otto-Pankok-Stiftung, som verkar för romers rättigheter.

– Han var extremt förtjust i att ta ställning, gärna kontroversiell, vilket har att med att vara författare: då är man ofta mer van vid att stå ensam i sin åsikt. Jag kan sörja att ingen kommer att kunna inta den här positionen på nytt, jag råkar tycka att det är utmärkt med författare som tar ställning, säger Svante Weyler.

Grass utbildade sig sedan vid konstskolan i Berlin, och flyttade därefter till Paris, där han var bosatt i några år för att senare flytta tillbaka till Tyskland. Innan romandebuten med ”Blecktrumman” 1959 hade Günter Grass mestadels skrivit poesi och dramatik. Sedan dess har han utkommit med ett 30-tal romaner, pjäser och diktsamlingar.

Fakta: Grass böcker på svenska

Lådan (2011)

När man skalar lök (2007)

Krabbans gång (2003)

Mässingsmusik: dikter (2001)

Mitt århundrade (2000)

En invecklad historia (1997)

Klockgrodans varningsrop: en berättelse (1992)

Räcka ut tungan (1990)

Råttinnan (1987)

Tankefoster eller Tyskarna dör ut (1981)

Möte i Telgte. En berättelse (1980)

Flundran (1978)

Ur en snigels dagbok. (1973)

Lokalbedövad (1970)

Plebejerna repeterar upproret: Ett tyskt sorgespel (1967)

Hundår (1965)

Katt och råtta (1962)

Blecktrumman (1961)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Günter Grass död

Mer i ämnet