Svetlana Aleksijevitj. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj har lämnat Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, som haft en framträdande roll i den regimkritiska rörelsen i Belarus, har lämnat landet, rapporterar Reuters.

Svetlana Aleksijevitj befinner sig enligt uppgifter i Tyskland. Enligt hennes medarbetare är resan inte kopplad till det politiska läget i Belurs, där protester mot den sittande presidenten Alexander Lukasjenko och påstått valfusk pågått sedan början av augusti.

Medarbetaren säger enligt Reuters att Svetlana Aleksijevitj, som själv beskrivit gatudemonstranterna som hjältar, planerar att återvända till Belarus. Syftet med resan till Tyskland ska ha varit arbete samt att få tillgång till bättre sjukvård.

– Hon har åkt till Berlin för ett rutinmässigt läkarbesök, och efter det kommer hon att åka till Sicilien för att motta Etna-Taorminapriset, skriver Aleksijevitjs svenska förläggare, Ola Wallin, i en kommentar till Kulturnyheterna.

Svetlana Aleksijevitj sitter kvar i koordineringsrådet som representerar den politiska oppositionen i Belarus, men huruvida hon blir insläppt i Belarus igen är oklart, skriver Ola Wallin vidare.

Skyddats av diplomater

Efter att många demokratiaktivister blivit fängslade har Svetlana Aleksijevitj varit den enda kvarvarande i medlemmen i presidiet för det så kallade koordineringsrådet i Belarus, en grupp som försöker åstadkomma ett fredligt maktskifte.

Aleksijevitj har bland annat skyddats mot säkerhetsstyrkorna av utländska diplomater, som vakat över författaren i hennes hem i Minsk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer