Svenska Akademien hålller sin årliga högtidssammankomst. Bilden är från ett tidigare år. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nobelprisets framtid fortfarande oklar

Publicerad

Förlikning har uppnåtts mellan Svenska Akademien och poeten Katarina Frostenson, som nu lämnar sin stol. Om förlikningen kommer påverka institutionens möjligheter att dela ut Nobelpriset i litteratur 2019 är dock ännu inte klart. Det säger Nobelstiftelsens presschef i en kommentar till Kulturnyheterna.

Förra årets Nobelpris i litteratur ställdes in med anledning av den pågående krisen inom Akademien. Institutionen själv har därför framfört önskan om att i år dela ut två priser.

Men ännu är det oklart om Nobelstiftelsen kommer hörsamma denna begäran – frågan kvarstår om de kommer få dela ut priset överhuvudtaget.

Huruvida förlikningen som nu uppnåtts mellan Akademien och Frostenson kommer att påverka institutionens möjligheter att dela ut priset 2019 är ännu inte klart, svarar Nobelstiftelsens presschef, Mikael Östlund.

– I början av året kommer man behöva fatta ett beslut om Nobelpris-utdelandet i litteratur, men man kan inte säga exakt när, säger han och fortsätter:

– Allt syftar till att Svenska Akademien ska återvinna sitt förtroende.

Nu har de vidtagit flera åtgärder, vad menar Nobelstiftelsen exakt med att återvinna förtroendet?

– Ja, jag tror att det kan uppfattas som luddigt eftersom det inte är helt lätt att sätta ”check” i enskilda rutor. Ett förtroende man tappat tar tid att återvinna. Det är svårt att svara på vilka enskilda åtgärder som krävs, men den sammanvägningen kommer Nobelstiftelsens styrelse göra här i början av året.

Startade ny Nobelkommitté

I höstas beslutade Akademien i samråd med Nobelstiftelsen att skapa en ny Nobelkommitté med tio ledamöter inför de kommande två årens Nobelarbete. Utöver redan sittande ledamöter utsågs även fem externa sakkunniga:

Författarna Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer, litteraturkritikerna Mikaela Blomqvist och Rebecka Kärde samt översättaren Henrik Petersen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet