Bandet Noice blir musikal. Foto: Andreas Idén SVT

Noice återföds i rockmusikal

Uppdaterad
Publicerad

De var tonårsidoler och sålde hundratusentals skivor. I början av 80-talet var Noice gigantiska, kanske till och med allra störst i Sverige. Men bandet splittrades och två av originalmedlemmarna har gått bort. Nästa år får Noice nytt liv i musikaltappning.

Det är pressträff på Cirkus i Stockholm. På scenen poserar Noice-medlemmarna Peo Thyrén, Robert Klasen och Fredrik von Gerber tillsammans med bandet som ska spela dem i musikalen Noice – du lever bara en gång framför kamerorna.

Musikal-Noice poserar fokuserat och ljudlöst för att efterlikna sina original så som de såg ut under sin storhetstid i början på 80-talet. Original-Noice intar en mer avslappnad hållning.

– Så här tyst hade det aldrig varit när det begav sig, muttrar Fredrik von Gerber som var trummis i Noice 1980-1981 och original-Noice fnissar åt gamla minnen.

”Vi hade den coola publiken”

Noice föddes i Gustavsberg utanför Stockholm och släppte debutskivan Tonårsdrömmar 1979. Men det stora genombrottet kom med ett framträdande i tv-programmet måndagsbörsen 1980.

– Jag gick i gymnasiet då. Så ringde de från skivbolaget och sa att vi fått post. Jag åkte dit på en håltimme och det var två hela kassar fullproppade med beundrarpost. Det var ju ett tecken på att det börjar gå rätt bra nu, säger bandets basist Peo Thyrén som också är kreativ konsult för musikalen.

Under storhetshetstiden 1980-1982 var Noice ett av Sveriges populäraste band och de jämfördes ofta med Gyllene Tider.

– Gyllene Tider hade en större, bredare och äldre publik. Men vi hade den coola publiken. Men de var populärare, det får man ge dem, säger Peo Thyrén.

En stor tragedi

Noices sångare och frontfigur Hasse Carlsson lämnade bandet 1982. Efter det har Noice återuppstått med olika medlemmar genom åren men de har inte nått samma storhet igen.

– När vi slog igenom sa en del att det var för att vi var så unga och söta. Nu är jag och Robban (Klasen) 57 år, lätt överviktiga och gråhåriga och det funkar fortfarande jättebra att spela de här låtarna, säger Peo Thyrén.

I det nuvarande Noice finns bara två originalmedlemmar kvar. Både bandets sångare Hasse Carlsson och keybordisten Freddie Hansson gick bort i början på 2000-talet till följd av drogmissbruk.

– Det är en stor tragedi i mitt liv. Med facit i hand så kan man anta att det inte hade gått på det sättet om vi inte hade blivit så framgångsrika som vi blev när vi var så unga, säger Peo Thyrén.

Skildrar glansdagarna

Bakom musikalen står regissören Robert Lillhonga och producenten Totte Lundgren. Den kommer att skildra bandets start och glansdagarna fram till slutet av 1981.

Charlie Grönvall som tidigare tävlat i både idol och i melodifestivalen kommer att spela rollen som Hasse Carlsson.

– Jag fångas framförallt av hans energi, den punkiga attityden. Det finns många roliga bitar i historien men också tunga bitar, säger Charlie Grönvall.

Musikalen Noice – du lever bara en gång har premiär på Lilla Cirkus den 2 oktober 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer