Nordiska museet Foto: TT

Nordiska museet inte gratis

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska museet i Stockholm är inte ett av de 17 museer som nästa år kommer ha fri entré, trots att museet hade fri entré förra gången den socialdemokratiska regeringen införde reformen 2005-2006.

Anledningen är att Nordiska museet är en stiftelse och inte är ett statligt museum, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till tidningen Metro.

Yngre publik

Förra gången Nordiska museet hade fri entré ökade publiksiffrorna mellan 60 till 70 procent.  Museet lockade då en yngre publik med lägre utbildning än den betalande publiken.

– Det betydde oerhört mycket för mycket för oss, säger museets styresman Christina Mattsson till Metro.

Stiftelse

Men enligt kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har museer som är stiftelser helt andra förutsättningar än museer som är statliga myndigheter.

– Vi har gjort oerhört noggranna beräkningar för att pengarna ska räcka. I den reform vi lägger fram nu är stiftelserna inte med, säger kulturministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet