Nordkorea vill samarbeta med arkitektutbildningen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den nordkoreanska ambassaden har skickat presenter till arkitekturskolan i Stockholm. Det är ett led i en kampanj där militärdiktaturen vill få till ett utbyte mellan ländernas arkitektutbildningar.

– Det var i höstas som vi första gången blev kontaktade av Nordkoreas ambassad. De var intresserade av att försöka hitta samarbetsformer kring arkitektutbildning. Utifrån det har vi haft några möten, säger Per Elde, lärare på arkitektutbildningen vid KTH.

Kontakten togs genom en före detta student på arkitektutbildningen i Stockholm som tidigare hjälpt till att bygga skidliftar i Nordkorea.

Per Elde och kollegan Per Franson har haft tre möten med ambassadören Yong Dok Kang, dels på den nordkoreanska ambassaden på Lidingö, dels i arkitekturskolans lokaler vid KTH.

– Vi har försökt få klart för oss hur deras utbildning fungerar. Skulle det vara så att det finns pedagogiska poänger med ett utbyte så är ju nästa fråga givetvis politisk. Tekniska högskolan och andra parter kanske har synpunkter som man får lyssna in och ta ställning till, säger Per Elde.

Liknande klimat

Arkitekurskolan vid KTH har för närvarande ett femtiotal samarbeten med universitet runt om i världen, för studiebesök och utbytesterminer. Men att Nordkorea, världens mest slutna land, söker kontakt är någonting nytt.

Har ambassadören berättat varför de vill samarbeta med just er?

– Han har bott här några år och sett saker som har gjorts; hur vi bygger här i Sverige. Jag gissar också att de ser vissa kopplingar inte minst klimatmässigt, till exempel i relation till trä och hållbarhetsfrågor.

”Söker utbyten”

Rapporteringen om Nordkorea handlar vanligtvis om kärnvapenhot, arbetsläger och avrättningar. Men på senare år har landet tagit vissa trevande initiativ till utbyten med väst.

– Man försöker hitta olika samarbeten med omvärlden, på sitt sätt. Dels inom politik, men även inom ekonomi. Nu på senare år har man försökt på kulturområdet. Det kan vara ett sätt att ta kontakt, trots att man är väldigt slutet, säger riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) som besökt Nordkorea vid ett tiotal tillfällen, bland annat i biståndssammanhang.

Vid sina resor till Pyongyang har Kent Härstedt märkt av ett intresse för nya arkitektoniska influenser.

– När man byggt nytt är man ganska generös när det gäller kreativiteten kring arkitektur på nya byggnader. Det kan vara hotell, ishallar eller nya bostadsområden. Jag tror bestämt att det finns ett intresse för nya byggnadssätt, säger han.

”Uppmuntrar till mer samarbete”

Är det lämpligt att ett svenskt universitet inleder ett utbyte med den här typen av militärdiktatur?

– Alla parter som är berörda och oroade av konflikten på Koreahalvön uppmuntrar till mer samarbete på andra områden än det militära. I en tid då Nordkorea utvecklas i en väldigt negativ riktning är det viktigt att vi tar tillvara på de möjligheterna. Det finns ingen motsägelse i att ingå ett utbyte och att vara kritisk mot den negativa utvecklingen, säger Kent Härstedt.

Beslut uppifrån

Än så länge går all kontakt om ett samarbete mellan arkitektutbildningarna via Nordkoreas ambassad i Stockholm. Universitetet i Pyongyang har inte gått att nå. Och frågan är hur inblandad utbildningen själva är i initiativet.

– Jag tror kanske inte att idén om utbyte är initierat av utbildningen själv. Många gånger när den här typen av samarbeten kommer till är beslutet fattat uppifrån. Ledningen signalerar att ”nu behöver landet öppna upp inom det här området, säger Kent Härstedt.

Fick te och en kalender

Men ambassaden verkar vara mån om att hålla liv i sina kontakter på arkitekturskolan i Stockholm. Dagarna före jul uppvaktades Per Elde och hans kollega med presenter.

– Jag fick ett samtal från attachén på ambassaden. Han sa att han ville komma förbi och överlämna några gåvor: en kalender och ginseng-te som är en specialitet i Nordkorea. Det är väl ett sätt att visa fortsatt intresse.

Han säger att skolan nu inväntar mer information om hur den Nordkoreanska utbildningen fungerar. Först då kan man ta ett beslut om ett samarbete.

– Vi är väl medvetna om att det här är känsligt, därför är ramarna för ett samarbete viktiga. Det vore absolut spännande, men är också problematiskt.

Kulturnyheterna har sökt Nordkoreas ambassad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.