Norges justitieminister Tor Mikkel Wara. Foto: Heiko Junge/TT

Norges justitieminister avgår efter teaterskandal

Uppdaterad
Publicerad

Norges justitieminister Tor Mikkel Wara avgår efter misstankarna om att hans sambo fejkat hot mot paret. Detta efter en konflikt med en norsk teaterscen.

– De sista veckorna har varit tuffa för mig och min lilla familj, säger Tor Mikkel Wara (Frp) på en pressträff tillsammans med norska statsministern Erna Solberg (H). Det rapporterar norska Aftenposten.

Enligt Erna Solberg var det Tor Mikkel Wara som själv bad om att få avgå som minister.

Bakgrunden till ministerns avgång ligger i en teaterföreställning av Black Box-teatern i Oslo. I föreställningen visades bilder på politikers bostäder, däribland justitieministern Tor Mikkel Waras hus.

Waras sambo polisanmälde pjäsen för intrång och kränkning av privatlivet och menade att teatern genom detta kunde medverka till hot mot ministern. Sambon misstänks nu för att ha fejkat hot mot sig själv och justitieministern, bland annat genom att ha satt eld på parets bil.

Wara tog timeout från sin roll som justitieminister när de första misstankarna om att sambon tänt eld på parets bil framkom i mitten av mars. Tor Mikkel Waras sambo nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.