Teaterchefen Stefan Larsson: ”Nu står vi helt stilla”. Foto: TT/Magnus Skrede

Mängder med inställda föreställningar i Norge: ”Total låsning”

Uppdaterad
Publicerad

Strejken i Norges kultursektor pågår för fullt och varje dag möts hundratals norska kulturkonsumenter av inställda föreställningar. Under fredagen meddelade fackförbundet Creo att ytterligare 121 kulturarbetare kan gå ut i strejk den 22 september.

– Det är en total låsning, säger Stefan Larsson som är teaterchef för nationalscenen i Bergen och inte ser någon lösning på krisen i sikte.

Strejken påbörjades den andra september. De som strejkar gör det för rättvisa pensioner, då de menar att dagens pensionssystem missgynnar kvinnor.

– För oss som är en av de största teaterscenerna i Norge så har vi ju drabbats väldigt hårt. Alla våra föreställningar på huvudscenen har behövt ställas in, säger Ida Margreta Halvorsen, som är kommunikationschef på nationalteatern i Oslo.

Även operahuset i Oslo har behövt ställa in alla balett- och operaföreställningar på huvudscenen den här veckan. Och på nationalscenen i Bergen är alla föreställningar inställda på samtliga scener.

”En total låsning”

Sedan strejken började den andra september har norska fackförbund suttit i förhandlingar med arbetsgivarorganisationen Spekter. Parterna har dock inte lyckats bli eniga om en lösning, vilket gör att strejken fortsätter.

– Det här är ju statligt finansierad teaterverksamhet via skattepengar. Och nu står vi helt stilla. Det är väldigt olyckligt när en tredje part blir förlorare i detta, säger Stefan Larsson.

Den 22 september beräknas ytterligare 121 musiker, skådespelare och andra kulturarbetare gå ut i strejk om parterna inte blivit eniga innan dess. Men enligt Stefan Larsson ligger enighet långt borta.

– De är långt ifrån förhandlingsbordet. Det är en total låsning. Det känns väldigt avlägset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.