Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alessandra Mele tävlade för Norge i årets Eurovision. Se en bit ur bidraget i klippet. Foto: TT/Heiko Junge

Norska Mello öppnar för gamla låtar

Uppdaterad
Publicerad

Inför Melodifestivalen 2024 inför Norge en stor regeländring: Alla norska låtar utgivna efter 1 september i höst får tävla. Det betyder att Norge låter även musik som redan nått publiken vara med.

”Syftet är att öppna ett större fönster för att fler bra låtar och artister ska kunna vara med” skriver NRK i ett pressmeddelande.

Fram tills nu har Norge haft samma regler som Sverige: Bara helt nya låtar har fått vara med i Melodi grand prix som tävlingen heter i Norge. Men i höst kan publiken börja spekulera om vilka låter som bli med redan i början av september.

Fansen får mer inflytande

Enligt NRK kommer nyordningen ge fansen möjlighet att utöva påtryckningar både på artister och arrangörer om att vissa låter ska vara med i tävlingen.

Ändringen är i linje med de nya internationella reglerna för Eurovision Song Contest som arrangörerna, EBU, har antagit, uppger NRK.

Vilka låtar som valts ut till det norska startfältet blir offentligt först i januari 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.