Josefine Frida Pettersen som karaktären Noora i Skam. Foto: NRK

Norska Skam-regissören gör amerikansk remake

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett år av spekulationer: Nu står det klar att Julie Andem, skaparen av succéserien Skam, kommer att regissera och leda arbetet med den amerikanska versionen.

– Jag vill inte ge bort serien till någon annan, skriver hon på Instagram.

Julie Andem kommer att regissera och vara så kallad showrunner för den första säsongen, när det norska succékonceptet görs för en amerikansk publik. I ett långt inlägg på Instagram redogjorde Andem i helgen för hur beslutet vuxit fram.

– När Skam började var min plan att göra tre säsonger och sedan lämna över projektet till en ny regissör. Men efter säsong tre kunde jag inte ge bort serien. Det kändes fel, skriver Andem.

Vill ta upp svåra ämnen

Istället blev det en fjärde säsong. Och efter att en amerikansk version var ett faktum har Julie Andem nu beslutat för att även leda det arbetet.

– Jag vill inte ge bort serien till någon annan, säger Andem.

– Skam gjordes för en norsk publik, men nådde en internationell publik. Det blev efter ett tag omöjligt att inte tänka på behovet hos tonåringar världen över. Behovet att diskutera frågor som psykisk ohälsa, sexuella trakasserier och homosexualitet.

”Skam är en rörelse”

Beslutet hyllas av NRK:s Håkon Moslet, redaktionschef för tv-produktion:

– Serien har blivit något som unga världen över behöver. Nu får Julie möjlighet att jobba vidare med sin vision på en större arena, och en större publik. Det är en möjlighet jag verkligen unnar henne, säger han till NRK.

I sitt Instagram-inlägg understryker Julie Andem att hon inte ser Skam som sitt eget projekt, utan som en del av ett kollektivt projekt för och av ungdomar.

– Vi äger Skam tillsammans. Det är inte bara en tv-serie, utan en rörelse som ni alla är en del av och bidrar till. Så snälla hjälp mig. Låt oss visa tonåringar i alla länder att de inte är ensamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.