Foto: NRK

Norska Skam blev dansk teatersuccé

Uppdaterad
Publicerad

Tv-serien Skam har gått få förbi. En sommar har hunnit gå sedan det sista avsnittet sändes, och redan nu får historien om tonåringarna i Olso nytt liv  – som teaterpjäs i Köpenhamn.

Fredagen den 15 september hade pjäsen Skam premiär på Aveny-T i Köpenhamn, Danmark, skriver NRK. Den danska teaterns uppsättning gestaltar den första säsongen av tv-serien.

LÄS MER: Vad vi lärde oss av Skam

– Noora är en spännande roll att spela. Men det är en stor press eftersom hon är en så himla populär karaktär, säger Karla Rosendahl Rasmussen till NRK.

Exklusiva rättigheter

Aveny-T säkrade rättigheterna från NRK tidigare i år. Föreställningen är 1,5 timmar lång, ungefär hälften av Skams första säsong som sträcker sig över tre timmar.

– Vi har försökt vara respektfulla inför originalmanuset av Julie Andem. Samtidigt har vi tagit oss några friheter, vi måste ju gestalta det som teater och inte bara kopiera tv-serien, säger regissören Martin Lyngbo till NRK.

LÄS MER: TV – Skam-stjärnorna om succén

Det finns också planer på att sätta upp de följande tre säsongerna i framtiden, men i en annan ordning. De går vidare med säsong tre nästa år och därefter den fjärde. Men avslutar med den andra säsongen.

Biljettförsäljningsrekord

De flesta som köpt biljett är under 26 år, och redan nu har det sålts upp till 12.000 biljetter.

– Det har aldrig tidigare hänt inom dansk teater att så många unga köpt biljetter till en föreställning. Det är vi mycket stolta över, säger Jon Stephensen, teaterchef.

LÄS MER: NRK låser Skam för utlandet

Planen är att ge teaterbesökarna en intim och närgående upplevelse som likt tv-serien ska ta sig in i folkets hjärtan.

– Jag tror att det kommer att bli en annan typ av känsla för publiken att se berättelsen tillsammans, säger Jon Stephensen till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.