Notre-Dame-bygget igång efter coronapaus

Publicerad

Återuppbyggandet av Notre-Dame blev lagt på is på grund av coronapandemin. Nu är bygget åter på banan och de hoppas bli färdiga till 2024 som planerat, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den 17 mars blev återuppbyggandet av eldhärjade Notre Dame-katedralen stoppat, på grund av det utegångsförbud Frankrike infört i samband med coronapandemin.

Bygget ska vara virussäkrat, enligt ärkeprästen Patrick Chauvet. Detta genom att arbetsplatsen är inhägnad, och omklädningsrummen har anpassats för att säkerställa att de anställda ska kunna hålla distans. Han uppger också att de anställda får bo på hotell i närheten för att undvika kollektivtrafiksresor.

Enligt AFP ska bygget vara igång igen sedan i måndags, och ambitionen är att bli färdiga till 2024 som tänkt. Detta trots att det är andra gången som restaureringen går i stå.

Förra gången var det på grund av en sanering, då den kollapsade spiran innehöll hundratals ton av bly, vars partiklar spreds i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.